Lapoviţă şi ninsoare pe Transalpina. Meteorologii au emis și un Cod portocaliu de vânt pentru mai multe județe. Vremea face ravagii în țară
- Emma Cristescu
- 18 septembrie 2022, 11:52
Ninsoarea și-a făcut simțită prezența pe Transalpină, iar șoferii sunt rugați să evite deplasarea în zonă dacă nu au autovehicule echipate de iarnă. Meteorologii au emis și un Cod portocaliu de vânt. În ultimele ore, vremea a făcut ravagii în mai multe localități din țară.
Prima ninsoare din acest an a avut loc pe Transalpina, iar drumarii au început să curețe drumurile. Șoferii sunt rugați să evite deplasarea în zonă dacă nu au autovehicule echipate de iarnă.
„Lapoviţă şi ninsoare pe DN 67C, Transalpina, zona montană. Evitaţi deplasarea dacă nu aveţi autovehicule echipate de iarnă! În zonă acţionează un echipaj de intervenţie din cadrul districtului Rânca şi un utilaj echipat cu lamă şi material antiderapant”, conform unui mesaj de pe pagina de Facebook a Direcţiei Generale de Drumuri şi Poduri Craiova. Totodată, lucrătorii de la DRDP Craiova le transmit şoferilor ca, dacă au probleme cauzate de aderenţă, să nu continue deplasarea, ci să aştepte să treacă utilajul cu material antiderapant şi să ceară ajutorul echipei de la drumur.
Cod portocaliu de vânt puternic la munte
Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis duminică trei atenţionări nowcasting Cod portocaliu de vânt valabile până la ora 16:00 în zone din 8 judeţe. Până la ora 16, în zona de munte a judeţelor Covasna, Mureş, Harghita şi Buzău se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 90...100 km/h, îndeosebi la peste 1.600 m.
De asemenea, în zona de munte a judeţelor Bacău, Suceava, Neamţ şi Vrancea la altitudini de peste 1600 m vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 90...110 km/h, iar la altitudini mai mari de 2000 m va ninge viscolit.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM. Românii se vor confrunta și cu o vreme capricioasă în următoarele patru săptămâni.
Temperaturile se vor schimba radical de la o zi la alta, iar precipitațiile își vor face simțită prezența. Potrivit meteorologilor, în săptămâna 19-26 septembrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Totuși, va fi sesizată o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile intracarpatice. Cele mai mari abateri ale temperaturii aerului vor fi în Crișana, Banat, Oltenia și în vestul Transilvaniei.
Vremea face ravagii în țară
Porturile Constanţa, Constanţa Sud Agigea, Midia şi Mangalia au fost închise, duminică, din cauza vântului puternic, care suflă, la rafală, cu peste 50 km/h. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că au fost oprite toate manevrele în porturile de la malul Mării Negre, atât pentru transportul maritim, cât şi pentru cel fluvial, din cauza vântului puternic.
Manevrele portuare urmează să fie reluate după ce forţa vântului va scădea în intensitate. Vântul suflă la malul mării, la rafală, cu peste 50 km/h. Tot din cauza vântului puternic, mai mulţi copaci au fost dărâmaţi, iar patru maşini au fost avariate, fără a se înregistra persoane rănite.
Bucureștenii, sfătuiți să stea în casă
Echipajele ISU au intervenit dumincă în 20 de cazuri, pentru îndepărtarea copacilor căzuţi şi a elementelor de construcţie desprinse de vântul care se manifestă în Capitală şi în judeţul Ilfov. „Intervenim pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă apărute ca urmare a intensificării vântului în Bucureşti şi Ilfov. Sunt peste 20 de cazuri în care am intervenit pentru indepărtarea copacilor căzuţi şi a elementelor de construcţii desprinse de vânt. Nu sunt persoane rănite. Situaţia este în dinamică”, a transmis ISU Bucureşti - Ilfov.
Reprezentanţii ISU recomandă persoanelor aflate pe stradă să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie precum şi sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
ISU le mai transmite căteţenilor închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii şi evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.