Editura Evenimentul si Capital

Un BURGER de 215 000 de DOLARI. Cum arată ALIMENTELE viitorului și unde se produc

Autor: | | 0 Comentarii | 607 Vizualizari

Specialiștii lucrează intens în laboratoare pentru a crea alimentele viitorului. Un raport dat recent publicității, „Perspectivele cărnii obținută în laborator”, arată că producerea alimentelor în laborator ar însemna o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură de la 78, la 96 la sută folosind 99% mai puțin teren.

Autorii raportului, Dr. Madsen Pirie și Jamie Hollywood, citați de revista meat-milk.ro, susțin că noile evoluții tehnologice, precum carnea cultivată „sunt în proces de transformare radicală a economiei mondiale”. Cererea de carne și lapte se așteaptă să crească la nivel global cu 70 la sută până în anul 2050, iar carnea obținută cu energie curată ar putea permite mai multor persoane să cumpere carne de calitate superioară, la un cost de mediu durabil mai scăzut.

Raportul mai susține că cererile de carne obținută de la animale crescute în sistem intensiv, cum ar ficarnea de vită, ocupă un hectar întreg pentru a alimenta o persoană. Dar implicația folosirii cărnii de laborator ar putea fi „imensă”, reducând cu 14,5% gazele cu efect de seră cauzate de om și 60% din pierderea biodiversității atribuite practicilor agricole intensive actuale.

Același raport arată că prețul carnii de laborator a scăzut. Cu doar cinci ani în urmă, costul unui burger făcut cu carne crescută într-un laborator a fost de 215.000 de dolari, dar acum prețul a scăzut la doar 16 dolari. Raportul susține, de asemenea, că acest produs are potențialul de a rezolva criza de rezistență la antibiotice. În cazul zootehniei, care utilizează până la 70 la sută din antibiotice, cazurile de rezistență sunt în creștere, ele fiind determinate de practicile agricole intensive.

Însă culturile de carne nu utilizează antibiotice, pentru a accelera creșterea musculară, iar raportul explică faptul că trecerea de la animale, la culturi de laborator, ar putea salva milioane de vieți. Madsen Pirie, președintele Institutului Adam Smith, a declarat: „De 12.000 de ani, oamenii au crescut animale pentru carne. În viitor, nu vor mai fi necesare. Acest lucru va elibera milioane de hectare de pășune pentru alte utilizări și va rezolva toate problemele etice implicate în creșterea și sacrificarea animalelor. În plus, va oferi lumii accesul la o dieta ieftina, bogata in proteine”.

Jamie Hollywood, co-autor al raportului, spune că inovația tehnologică poate fi cheia pentru a evita multe din problemele ecologice majore cu care se confruntă în prezent omenirea, reducând amprenta de carbon și nivelurile de poluare cauzate de metodele actuale de producție a cărnii.

DRAMA prin care trece Rică Răducanu! Probleme mari de sănătate

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI