Un bebelus și un bolnav de cancer, în stare gravă din cauza săpunului folosit de angajații de la Elias!
- Iulia Marin
- 3 octombrie 2014, 09:05
Licitațiile organizate centralizat, care impun folosirea produselor cu prețul cel mai mic, fac din nou victime. Un bebeluş şi un bolnav de cancer internaţi la Spitalul Elias s-au infectat din cauza unui săpun lichid, folosit de personalul unităţii. Cei doi riscă chiar să intre în şoc septic. Același produs a ajuns și în alte spitale din țară.
Mai exact, spitalele unde au fost livrate loturile de săpun în cauză sunt din Târgu Mureş, Târgovişte sau Focşani.
Medicii de la Elias au avut pentru prima data suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia în 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer.
Imediat după apariţia suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate în uz, precum şi din unele care erau sigilate. „Ele se aflau în curs de utilizare pretutindeni: în blocul operatoriu, în secţiile care au paturi şi pacienţi, în cabinetele de examinare, în laboratoare, pretutindeni. Surpriză maximă: în toate aceste flacoane a fost identificată Serratia”, a spus directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta, citat de Mediafax. Produsul a fost retras imediat. Numai că atunci s-a descoperit că săpunul a ajuns şi în spitalele din ţară. „Discutând despre problema noastră, am aflat că a fost depistată şi la Târgu Mureş, şi la Târgovişte, şi la Focşani. Deci probabil că (săpunul, n.r.) este distribuit în mai multe locuri în sistemul sanitar românesc. Modul în care noi ne cumpărăm materialele, care rezultă dintr-o licitaţie, la preţul cel mai mic, netestate (de spital, n.r.), ne duc la asemenea incidente”, a mai spus Safta. În urma sesizărilor, în 29 septembrie, Ministerul Sănătăţii a transmis o notă către toate spitalele din ţară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil. Un flacon de un litru din acest săpun costă 18 lei.
Nu este pentru prima dată când licitațiile centralizate, care impun prețul cel mai mic, duc la astfel de situații.