Evenimentul Zilei > International > Un atentat ce ar fi vizat președintele unei țări europene a fost dejucat de serviciile secrete
Un atentat ce ar fi vizat președintele unei țări europene a fost dejucat de serviciile secrete

Un atentat ce ar fi vizat președintele unei țări europene a fost dejucat de serviciile secrete

Reprezentanții serviciilor secrete din Rusia au anunțat că au dejucat o tentativă de asasinat ce era îndreptată către Aleksandr Lukașenko.

O tentativă de atentat îndreptată asupra lui Aleksandr Lukaşenko, președintele din Belarus, ar fi fost anihilată. Cel puțin asta susțin reprezentanții FSB, serviciul secret al Rusiei. Operațiunea a fost făcută în colaborare cu serviciile de informații din Belarus. Astfel, au fost arestați doi bărbați, la Moscova. Unul dintre suspecți avea și cetățenia americană.

Într-o înregistrare video, şeful agenţiei secrete KGB din Belarus, Ivan Tertel, a anunțat că au avut loc pregătiri pentru o revoltă armată. Oficialul a spus că planul viza răsturnarea conducerii ţării şi uciderea preşedintelui Aleksandr Lukașenko , a familiei sale şi a altor oficiali de rang înalt. Conform acestui plan, mai multe clădire-cheie din Belarus urmau să fie asediate.

Președintele, contestat de mulți bieloruși. A creat și a întreținut scenariul loviturii de stat

Președintele de la mins a întreținut în mod constant teama în rândul populaţiei. Și a reclamat faptul că oponenţii săi pun la cale o lovitură de stat violentă, conform Agerpres.

În contextul în care protestele în masă împotriva sa continuă, el a declarat de asemenea că a împiedicat declanşarea unei revoluţii asemănătoare cu cea care a izbucnit în Ucraina, țară vecină cu Belarus. După alegerile prezidenţiale ce au avut loc la data de 9 august anul trecut, care au fost considerate de opoziţie ca fiind fraudate, sute de mii de persoane au ieșit pe stradă pentru a protesta. Oamenii au cerut demisia lui Lukaşenko şi organizarea unor alte alegeri prezidențiale.

UE a aplicat sancțiuni Belarusului, Aleksandr Lukașenko se bazează pe susținerea venită de la Vladimir Putin

Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe liderul de la Misk drept preşedinte. Deși el și-a proclamat victoria, obținută cu un procent de 80,1 la sută. Astfel de a Bruxelles au fost adoptate sancţiuni împotriva Minskului. Lukaşenko se bazează în aceste condiții pe susținerea Rusiei și a lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin fiind marele său aliat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.