Evenimentul Zilei > International > SUA și-au pierdut răbdarea cu Belarus. Ultimatum pentru regimul Lukaşenko
SUA și-au pierdut răbdarea cu Belarus. Ultimatum pentru regimul Lukaşenko

SUA și-au pierdut răbdarea cu Belarus. Ultimatum pentru regimul Lukaşenko

Administrația de la Washington a transmis omologilor din Belarusul că riscă reintroducerea sancțiunilor dacă nu eliberează prizonierii arestați în timpul manifestațiilor prodemocrație.

SUA și-au pierdut răbdarea cu Belarus. Ultimatum pentru regimul Lukaşenko. Astfel, Statele Unite ale Americii au avertizat miercuri Belarusul că va reimpune sancţiunile pentru nouă companii de stat.

Dacă Minskul vrea să evite acest blocaj economic, atunci trebuie să fie de acord cu eliberarea prizonierilor arestaţi în cursul represiunii manifestaţiilor prodemocraţie.

Nu ar fi prima dată când regimul condus de președintele Aleksandr Lukaşenko ar suporta sancțiuni economice impuse de americani. În contextul alegerilor contestate din 2006, oficialii de la Washington au interzis toate tranzacţiile cu grupul companiilor petrochimice şi industriale de stat, inclusiv cu companiei petroliere Belneftekhim.

SUA și-au pierdut răbdarea cu Belarus

În cele din urmă, SUA au suspendat aceste sancţiuni în 2015, salutând unele progrese. Totuși, guvernul american a avertizat că suspendarea nu poate fi reînnoită la următorul termen-limită, 24 aprilie.

„Din păcate, vedem că situaţia drepturilor omului s-a deteriorat, probabil ca niciodată în istoria Belarusului independent, cu peste 300 de prizonieri politici în prezent în detenţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, citat de rferl.org.

Aleksandr Lukaşenko
Aleksandr Lukaşenko

De asemenea, acesta a cerut ca autorităţile de la Minsk „să-i elibereze pe toţi deţinuţii politici” dacă vor să evite întoarcerea acestor sancţiuni.

Ultimatum pentru regimul Lukaşenko

Amintim că opoziţia din Belarus contestă realegerea președintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994. Oponenții săi consideră că alegerile prezidenţiale din august au fost marcate de fraude electorale. Totuși, marea mişcare de contestare care a zguduit ţara anul trecut a fost slăbită de represiunea constantă orchestrată de autorităţi.

Sfidând sancţiunile europene şi americane care îl vizează, președintele Aleksandr Lukaşenko – susţinut de Rusia – nu a dat niciun semn de deschidere. Mai mult, șeful statului s-a limitat să vorbească despre vagi revizuiri constituţionale fără a stabili un calendar exact. Totodată, el nu a dorit nici să detalieze conţinutul acestora.

Rămâne de văzut dacă Lukașenko va ceda în fața noilor sancțiuni fianciare sau va continua să sfideze semnalele UE și ale SUA.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: