Evenimentul Zilei > International > Germania întinde o mână de ajutor protestatarilor din Belarus. Gest de sfidare la adresa lui Lukasenko
Germania întinde o mână de ajutor protestatarilor din Belarus. Gest de sfidare la adresa lui Lukasenko

Germania întinde o mână de ajutor protestatarilor din Belarus. Gest de sfidare la adresa lui Lukasenko

Germania va primi la Berlin câteva zeci de persoane care se opun regimului de la Minsk, dar nu va fi vorba despre migrare de amploare.

Oficialii din Germania vor să le întindă o mână de ajutor opozanților din Belarus. 50 de contestatari ai președintelui Aleksandr Lukasenko vor primi azil politic, după cum au anunțat guvernanții de la Berlin.

Nu va fi vorba despre o emigrare în masă din Belarus către Germania. Vor fi alese câteva persoane după criterii bine stabilite

Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul de Interne germane au „convenit ca în cazuri individuale de o gravitate particulară persoane persecutate politic provenind din Belarus pot fi admise în Germania cu familiile lor”. Au răspuns cele două ministere unei întrebări a deputatului ecologist Manuel Sarrazin.

Nemții îi așteaptă pe cei 50 de opozanți din Belarus cât mai repede cu putință. Pentru a-i proteja de autoritățile de la Minsk. Aceste sosiri trebuie să înceapă cât mai curând posibil. Precizează oficialii germani, adăugând că nu va fi vorba despre o primire în grup. Ci despre situaţii analizate de la caz la caz.

Legitimitatea președintelui Alexsandr Lukașenko nu a fost recunoscută de oficialii germani de la Berlin. Situația este tensionată

La 23 septembrie anul trecut, guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a declarat că nu îl recunoaşte pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. Care este lipsit de legitimitate democratică. În acest context, înalți oficiali de la Berlin au solicită constant eliberarea „tuturor deţinuţilor politici” din Belarus, conform Agerpres.

„Belarus a suferit un atac dintre cele mai crude din exterior. Dar Blitzkrieg-ul a eşuat şi noi am păstrat controlul asupra ţării. Trebuie să studiem atent problemele de dezvoltare a societăţii, rolul cetăţenilor în viaţa politică ţării şi să ne gândim la posibilitatea de a corecta legea fundamentală”. A declarat, joi, președintele din Belarus, în timpul unui miting de susținere la care au participat aproximativ 2.700 de persoane.