Evenimentul Zilei > Monden > Scandal internațional. Motivul pentru care Republica Belarus a fost exclusă de la Eurovision. VIDEO
Scandal internațional. Motivul pentru care Republica Belarus a fost exclusă de la Eurovision. VIDEO

Scandal internațional. Motivul pentru care Republica Belarus a fost exclusă de la Eurovision. VIDEO

Republica Belarus a fost exclusă de la ediţia din acest an a concursului Eurovision, programată în luna mai, după ce a eşuat pentru a doua oară în tentativa sa de a propune un cântec care să respecte dimensiunea non-politică a acestei competiţii muzicale.

European Broadcasting Union (EBU), care organizează concursul Eurovision, a precizat vineri că ambele cântece propuse de grupul Galasy ZMesta „au încălcat regulamentele competiţiei care se asigură că acest concurs nu este manipulat sau discreditat”.

Reprezentanţii EBU afirmă că televiziunea de stat din Belarus a depăşit de acum data limită la care putea să transmită o propunere care să respecte regulamentul concursului şi că, din acest motiv, această ţară nu va mai putea să participe la ediţia din 2021 a competiţiei muzicale.

Primul cântec propus de trupa Galasy ZMesta, „Ja nauchu tebja” („Te voi învăţa”), a fost respins în urma unor plângeri potrivit cărora versurile sale ironizau protestele în masă organizate împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, care ocupă această funcţie din 1994.

Un nou cântec a fost propus de aceeaşi trupă după acele critici, însă şi cel de-al doilea single a fost respins de reprezentanţii EBU.

Reacții: „Decizia de excludere a fost motivată politic”

Reprezentanţi din Belarus au formulat critici aspre la adresa organizatorilor concursului Eurovision, care au decis să descalifice această ţară.

„Decizia de a ne exclude a fost motivată politic”, a declarat directorul televiziunii publice din Belarus, Ivan Ejsmont, citat sâmbătă de agenţia de presă Belta.

European Broadcasting Union (EBU), instituţia care organizează concursul Eurovision, a fost „presată de politicieni şi de oameni care incită la ură pe reţelele de socializare”, a adăugat el.

Ediţia din 2021 a concursului Eurovision va avea loc în oraşul olandez Rotterdam în perioada 18-22 mai.

Sursa: Agerpres