Un asteroid uriaș se apropie de Pământ. Astronauții au calculat riscul de impact cu planeta noastră

Un asteroid uriaș se apropie de Pământ. Astronauții au calculat riscul de impact cu planeta noastră Asteroidul Bennu.Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un asteroid imens, de dimensiunile unui teren de fotbal se apropie de Pământ, în aceste zile. Agenția Spațială Europeană (ESA) estimează că, pe 15 decembrie, masa extraterestră se va afla la cea mai mică distanță de planeta noastră. Asteroidul va putea fi observat de astronauți, mai întâi în emisfera sudică, iar mai apoi în Europa.

Un asteroid de dimensiunile unui teren de fotbal se va apropia de Pământ, pe 15 decembrie, conform calculelor estimative realizate de Agenția Spațială Europeană (ESA). Conform calculelor astronomilor, dimensiunile acestui corp ceresc sunt cuprinse între 60 și 140 de metri în diametru.

ESA precizează că joi, 15 decembrie, la ora 08:10 UTC (ora 10:10 în România), acest corp ceresc catalogat de astronomi sub denumirea 2015 RN35 se va afla la cea mai mică distanță de planeta noastră. Calculele arată indică o distanță de 679.800 de kilometri de Pământ, adică de două ori mai mult decât distanța de la Pământ - Lună.

Viteza cu care asteroidul 2015 RN35 va tranzita spațiul cosmic în apropiere de planeta Terra va fi de 21.276 kilometri pe oră. Mai exact viteza de deplasare este de circa 6 kilometri pe secundă. Prin comparație. prima viteză cosmică, necesară pentru a sateliza un obiect în jurul Pământului, este 7,9 kilometri pe secundă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenția Spațială Europeană (ESA) a estimat că riscul de impact dintre asteroidul 2015 RN35 și Pământ, în următorii 100 de ani, sunt foarte mici, zero.

De menționat că acest asteroid, în deplasarea sa către Terra, va putea fi observat, de pasionații de astronomie, și de pe Pământ. Pentru aceasta se recomandă telescoapele cu obiective de 30 cm sau mai mari. În prima fază vor fi avantajați cei care vor urmări corpul ceresc din emisfera sudică. Ulterior, 2015 RN35 va putea fi observat și din Europa, până pe 19 decembrie, când se va depărta de planeta noastră.

Experimentul Dart realizat de NASA

În această vară, NASA a reușit un test revoluționar, modificând traiectoria unui asteroid cu ajutorul unei sonde spațiale. Experimentul a avut loc la 11 milioane de kilometri de Pământ.

Sonda Dart, de 750 de kilograme s-a lovit direct de asteroidul Dimorphos, a reușit să se autodistrugă și să schimbe, totodată, traiectoria corpului ceresc. Asteroidul orbitează o rocă spațială și mai masivă, denumită Didymos. Înainte de impact, lui Dimorphos îi lua 11 ore și 55 de minute să încheie o mișcare de revoluție în jurul asteroidului mai mare.

Conform datelor obținute de specialiștii NASA, perioada orbitală a scăzut la 11 ore și 23 de minute, cu 32 de minute mai puțin după impactul cu sonda trimisă de pe Pământ. Măsurătorile au fost realizate atât cu telescoape spațiale, cât și cu cele aflate pe Pământ.

Misiunea a fost pregătită de NASA pentru a testa potențiale strategii de apărare a Pământului în cazul în care un asteroid ar amenința planeta noastră.