Un aspirator de 200.000 de euro purifică aerul Timișoarei

Un aspirator de 200.000 de euro purifică aerul Timișoarei

Găselniță inedită a edililor din cel mai poluat oraș din România. Primăria Timișoara e conștientă că nu poate stopa poluarea atâta vreme cât orașul e plin de șantiere și are fabrici în apropiere, așa că a investit într-o stație mobilă de fi ltrare a aerului.

Mașinăria este prima de acest fel care ajunge în România și va fi plimbată în zonele problematice din oraș, pentru a aspira praful din atmosferă. Purificatorul de aer a costat aproape 190.000 de euro. Stația de filtrare a aerului va ajunge la Timișoara în luna septembrie. Ea a fost achiziționată de municipalitate la inițiativa consilierului local Petrică Folică (PP-DD). Consiliul Local a votat, în final, achiziționarea unei singure stații, pentru a vedea dacă are efect.

Va fi plimbată prin locurile cele mai poluate

Autorităţile locale nu au decis încă unde va fi amplasat purificatorul de aer, dar, pentru că va fi o staţie mobilă, plănuiesc să o plimbe dintr-un loc în altul, acolo unde sunt şantiere deschise, iar oamenii reclamă praful sufocant.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stația va purifica aerul pe o suprafață de 40 de hectare. „Avem mai multe variante, dar ne-am gândit că, deocamdată, având o singură stație, s-o amplasăm o perioadă de timp în zonele în care avem cele mai multe solicitări de la cetățeni. În zona Continental (n.r. - fabrica de anvelope se găsește înr-un cartier al Timișoarei, aproape de două spitale) avem destule nemulțumiri. O să încercăm să amplasăm stația, de exemplu, în zonele în care sunt șantiere, iar cetățenii sunt nemulțumiți de faptul că șantierul îi face să nu aibă un aer așa de curat”, afirmă Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu a Primăriei Timișoara.

Potrivit şefului Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara, Adrian Bere, municipalitatea a plătit aproximativ 678.000 de lei + TVA pentru aparatul care realizează filtrarea aerului, adică aproape 190.000. Achiziția se face prin Dr. Office Group din Sfântu Gheorghe, care furnizează sisteme de purificare a aerului pentru spaţii exterioare.

„Datorită unui sistem bazat pe o tehnologie avansată de filtrare, stația aspiră aerul încontinuu, reţinând praful fin, poluanţii şi mirosurile şi returnând aerul curat în atmosferă ca etapă finală a ciclului de absorbţie”, spun reprezentanţii societăţii pe site-ul de prezentare.

Și Spania are chioșc de aspirat aerul poluat

Ne-am gândit la varianta care arată ca un chioșc, pentru că se încadrează în orice zonă. „În România este prima stație de acest fel. Mai sunt în alte țări din Europa, în Spania, la Barcelona de exemplu. Aparatul funcţionează ca un aspirator. Purifică aerul pe toată suprafaţa respectivă”, a mai explicat Bere.

Timișoara, menționată de OMS între cele mai poluate orașe

Potrivit unui raport OMS dat publicității anul trecut și citat de presa internațională, Timișoara este unul dintre cele mai poluate cinci orașe din Europa, după Sarajevo, Tetovo, Skopje și Plovdiv, deoarece nivelul prafului în oraș depășește cu mult valoarea maximă admisă în UE. Un grup de activiști protestează periodic cu măști de protecție pe figură în fața fabricilor poluante sau în centrul orașului, fotografiindu- se și postând imaginile pe internet. Orașul de pe Bega are probleme cu praful de ani buni. Una din soluțiile găsite în trecut de municipalitate pentru a ”da bine” în statistici a fost să planteze tufe de tuia în jurul stației de măsurare a calității aerului din oraș.