Un an de Pandemie. (3) Relația China-OMS. O reuniune scandaloasă încheiată cu recomandări ineficiente și inutile. OMS refuză să alerteze lumea.
Relația China-OMS. Pe 24 ianuarie, două știri aparent banale despre o reuniune OMS apăreau peste tot. Prima spunea că experții Organizației Mondiale a Sănătății nu au reușit să ajungă la un acord cu privire necesitatea declarării situației de urgență internațională în orașul chinezesc Wuhan.
Reunit la Geneva, comitetului de urgență al OMS, format din 16 experţi medicali din diferite ţări, au eșuat în încercarea de a declanșa o alertă care să impună sisteme de prevenire a pandemiei în toată lumea. Reuniunea comitetului de urgenţă al OMS, prezidată de francezul Didier Hussein, a început în ziua în care China a raportat o creştere accentuată a cazurilor diagnosticate.
În loc să lanseze o alertă adecvată, OMS a sfătuit populaţia din zonele afectate să aibă în vedere măsuri de igienă de bază. Spălarea mâinilor cu săpun, acoperirea gurii sau nasului când tuşesc sau strănută sau evitarea contactului cu persoane cu simptome similare cu cele ale gripei.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, declara - vedem acum cât de iresponsabil - că epidemia reprezintă o criză în China, însă „nu a devenit încă o urgenţă globală de sănătate”.
Iar Didier Houssin, preşedintele comitetului pentru situaţii de urgenţă al OMS, a completat: „Este prea devreme să considerăm asta o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”. Dar acesta, măcar, a precizat că forul a fost împărţit în privinţa acestui caz.
Consecințele acestei lipse de reacție a OMS le cunoaștem. 2.100.464 de morți. 98.092.928 de oameni bolnavi. Economia mondială într-o criză gravă. China, creștere a PIB, în 2020, cu 2,3%.
Citește și:
Birocrația OMS favorizează coronavirusul. Experții evită declanșarea alertei
OMS a decis. Ce urmează să se întâmple la nivel mondial
Cine conduce, de fapt, OMS
Atitudinea Chinei față de restul lumii și față de OMS a fost opacă. Ajutată și de prietenia liderului organizației internaționale. E vorba de Tedros Adhanom Ghebreyesus. Un politician cu un trecut controversat în Etiopia și activitate în formațiuni considerate extremiste.
Tedros Adhanom Ghebreyesus „a dus o campanie în țările vecine pentru a condamna războiul” pe care guvernul federal etiopian îl duce împotriva gherilelor regionale din Tigray din 4 noiembrie. „A lucrat pentru a obține arme pentru ei”, a declarat generalul Berhanu Jula, citat de AFP.
„Acest tip este el însuși membru al acestei echipe” a TPLF, a continuat generalul Berhanu, vorbind despre Tedros.
Amănunte despre activitatea lui Tedros Adhanom Ghebreyesus în țara natală:
Etiopia. Armata îl acuză pe directorul OMS, etiopian, că-i sprijină cu arme pe rebeli
Rolul OMS în mușamalizarea responsabilității Chinei
La începutul lunii august a anului trecut, un oficial cu rang înalt din OMS făcea eforturi pentru a „spăla” Beijingul.
Oraşul chinez Wuhan ar putea să nu fie locul de origine al noului coronavirus, spunea Mike Ryan.
„Faptul că semnalul de alarmă s-a declanşat acolo nu înseamnă neapărat că acela este locul în care boala a trecut de la animale la oameni”, a declarat Mike Ryan, directorul departamentului de urgenţe din OMS.
Citește și:
Centrul de Sănătate Globală: „China și OMS poartă o mare vină în evoluția pandemiei”
SUA îl acuză pe directorul OMS că a fost „cumpărat” de China
Relația China-OMS. Acuzații dure din SUA și Germania
Un raport al CIA publicat în luna mai arăta că președintele Chinei, Xi Jinping, a încercat să împiedice OMS să avertizeze alte țări despre noul focar de coronavirus în ianuarie. Beijingul voia să-și facă toate stocurile de materiale medicale, din state din întreaga lume, inclusiv din SUA
Raportul CIA arăta că Beijingul a amenințat că taie legăturile cu echipa OMS responsabilă cu investigarea izbucnirii pandemiei, în cazul în care Organizația ar fi dezvaluit că e vorba de o problemă de sănătate la nivel mondial, potrivit foxnews.com.
Dar cel mai devastator a fost raportul serviciilor secrete germane. Un raport-bombă publicat de prestigioasa publicație germană Der Spiegel, care citează Serviciul Federal de Informații al Berlinului (Bundesnachrichtendienst – BND). În acesta se arăta că președintele Chinei, Xi Jinping, i-a cerut personal directorului OMS Tedros Adhano „să amâne alerta globală” cu privire la amenințarea reprezentată de noul coronavirus, într-o discuție din luna ianuarie.
„Pe 21 ianuarie, liderul chinez Xi Jinping i-a cerut șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să nu dea publicității informațiile privitoare la transmiterea de la om la om a SARS-CoV-2 și să amâne lansarea alertei pentru toate țările lumii”. „BND estimează că politica de informare a Chinei a făcut să se piardă între patru și șase săptămâni prețioase în lupta mondială cu virusul”.
Imediat după publicarea acuzațiilor în Der Spiegel, reprezentanții OMS au dat publicității un comunicat prin care au calificat acuzațiile BND drept „nefondate și neadevărate”.
Relația China-OMS. Bomba „Five Eyes”
Adevărurile despre uriașa mușamalizare a OMS în beneficiul Chinei ies abia acum la iveală. După un an. „Mi-a cerut să falsific datele”, acuză Francesco Zambon, cercetător în cadrul OMS. „Am primit amenințări de la directorul adjunct Ranieri Guerra”, a declarat Zambon presei italiene. Acuzațiile se referă la raportul cu privire la managementul haotic al primei faze a pandemiei în Italia.
Zambon a lucrat împreună cu echipa lui la redactarea unui raport. El spune că totul pleacă de la presiuile lui Ranieri Guerra. Acesta, în prezent este director adjunct al OMS, încerca să-și acopere greșelile de pe vremea când era însărcinat să întocmească planurile de acțiune ale Italiei în caz de epidemie.
Cazul a ajuns deja în justiție. Dar, absolut strigător la cer, OMS a cerut celor implicați să profite de imunitatea diplomatică pentru a nu da niciun fel de explicații.
Episoadele anterioare: