Birocrația OMS favorizează coronavirusul. Experții evită declanșarea alertei
- Ionel Sclavone
- 23 ianuarie 2020, 10:37
Experții Organizației Mondiale a Sănătății n-au reușit să ajungă la un acord cu privire necesitatea declarării situației de urgență internațională în orașul chinezesc Wuhan unde coronavirusul a dus la îmbolnăvirea a 440 de oameni și la moartea altor 17. Reunit la Geneva, comitetului de urgență al OMS, format din 16 experţi medicali din diferite ţări, nu au reușit să ajungă la un acord pentru declanșarea alertei care va lansa sisteme de prevenire în toată lumea.
Reprezentanții OMS au declarat presei că mai au nevoie de informații pentru a-și forma o părere solidă, iar pentru acest lucru vor fi continuate investigațiile asupra focarului pentru a lămuri aspecte legate de originea coronavirului, tratamente posibile sau modalităţi de infectare.
Reuniunea comitetului de urgenţă al OMS, prezidată de francezul Didier Hussein, a început într-o zi în care China a raportat o creştere accentuată a cazurilor diagnosticate, într-un moment când ţara se pregăteşte pentru exodul anual de călători cu ocazia vacanţei de Anul Nou chinezesc, care începe sâmbătă, 25 ianuarie. Autorităţile din Wuhan au închis orașul și au dispus suspendarea tuturor mijloacelor de transport pentru a opri plecarea locuitorilor.
Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie). Virusul a apărut în mai multe provincii chineze, inclusiv în zonele Hong Kong şi Macao, dar a fost depistat și în Thailanda şi Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Statele Unite.
Deocamdată, OMS a sfătuit populaţia din zonele afectate să aibă în vedere măsuri de igienă de bază, cum ar fi spălarea mâinilor cu săpun, acoperirea gurii sau nasului când tuşesc sau strănută sau evitarea contactului cu persoane cu simptome similare cu cele ale gripei.
În trecut a fost declarată alertă internațională în cinci cazuri, înainte de epidemia de gripă H1N1 (2009), cea de Ebola în Africa de Vest (2014) şi în Republica Democrată Congo (2019), poliomielita în 2014 şi virusul zika în 2016.