Un an de Pandemie. (2) Prima alertă de Coronavirus în România. 18 milioane de oameni în carantină

Un an de Pandemie. (2) Prima alertă de Coronavirus în România. 18 milioane de oameni în carantină

Un an de Pandemie. Prima alertă de Coronavirus în România venea pe 24 ianuarie 2020. Era vorba despre un grup de muzicieni din Timișoara, întorși la Constanța din China. Grupul concertase tocmai în Wuhan. China raporta deja 25 de morți, iar circa 18 milioane de chinezi - aproape cât toată România - se aflau în carantină strictă. Nu aveam însă decât o imagine extrem de vagă a ceea ce va urma.

Prima alertă de Coronavirus în România. Cei patru muzicieni, o soprană și trei instrumentiști, au susținut concerte la Wuhan, de două ori. Chiar orașul plasat cu o zi înainte în carantină. Epicentrul și, cel mai probabil, originea pandemiei care ne-a răvășit viețile.

Prima alertă de Coronavirus în România

Cei patru muzicieni din Constanța se întorseseră de la Wuhan cu trei zile înainte. Au fost trimiși în concediu medical, pentru două săptămâni, sub atenta monitorizarea a medicilor epidemiologi.

Soprana și cei trei instrumentiși au cântat la Wuhan în intervalul 3-5 decembrie 2019. Iar pe 2 ianuarie 2020 au făcut o escală pe aeroportul din oraș pentru a ajunge în alte destinații din China.

Ne puteți urmări și pe Google News

Turneul chinez s-a încheiat în 20 ianuarie, când muzicienii au luat avionul de la Beijing spre Europa. Cei patru constănțeni și componenții filarmonicii din Timișoara au ajuns în atenția medicilor epidemiologi. „Au fost avertizați să se păstreze la domiciliu. O echipa de la noi va monitoriza starea acestora pe o perioada de 10-14 zile”, spunea, atunci, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică al Județului Constanța, Loti Popescu.

Toate amănuntele, în articolul EvZ.ro din 24 ianuarie:

Constanța. Alertă de coronavirus! Artiștii întorși din China, supravegheați de specialiști

Speriați de noul coronavirus din China, responsabilii Ministerului Sănătății din România anunțau demararea campaniei de vaccinare contra gripei:

Gata! Avem vaccin! Anunțul a fost făcut chiar acum

Vaccinarea devine obligatorie în România! Virusul din China a înclinat balanța pentru Parlament

Prima alertă de Coronavirus în România. Măsuri de carantină la aeroport

“În vederea informării publicului privind pericolul reprezentat de noul coronavirus (2019-nCoV), la Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti au fost instalate, din seara zilei de 23 ianuarie, afişe în limbile română, engleză şi chineză.

Astfel, pasagerii cu simptome respiratorii care au călătorit în China sau în alte zone afectate de noul coronavirus sunt sfătuiţi să contacteze imediat serviciul medical al aeroportului şi să raporteze istoricul de călătorie”, se preciza, pe 24 ianuarie, într-un comunicat al Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Cei care plănuiau să viziteze China sau altă ţară afectată de noul coronavirus au fost avertizați și instruiți de medici. Informaţii erau prezentate şi prin intermediul a peste 70 de monitoare comerciale instalate în terminalele aeroportului, mai arăta CNAB.

„Serviciul medical al Aeroportului Henri Coandă este pregătit să intervină permanent cu două echipe medicale complete (medic, asistent, ambulanţier) şi este dotat cu două ambulanţe complet echipate”, se încheia comunicarea responsabililor aeroportului.

Prima alertă de Coronavirus în Europa

Prima alertă de coronavirus confirmat în Europa a venit din Franța. Era vorba despre doi pacienți la care prezența a ceea ce numim azi SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Era vorba de un pacient internat într-un spital din Bordeaux, în sud-vestul Franței, și un al doilea la Paris. Ministerul Sănătăţii din Franța dădea atunci asigurări că autorităţile vor depune toate eforturile pentru a limita propagarea virusului.

N-a reușit nici Franța, cum n-a reușit nimeni. Pe 24 ianuarie erau deja cazuri de infectare cu noul coronavirus raportate în afară de China, în Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Vietnam, Taiwan, Thailanda, Arabia Saudită, Singapore, Statele Unite, precum şi în teritoriile chineze Hong Kong şi Macao.

Virusul ucigaș: 25 de morți și milioane de persoane izolate în lume