Evenimentul Zilei > Actualitate > Constanța. Alertă de coronavirus! Artiștii întorși din China, supravegheați de specialiști
Constanța. Alertă de coronavirus! Artiștii întorși din China, supravegheați de specialiști

Constanța. Alertă de coronavirus! Artiștii întorși din China, supravegheați de specialiști

Autoritățile sanitare din Constanța sunt în alertă și au luat deja toate măsurile de prevenire a infectării cu coronavirusul, care, în China, a izolat deja peste 18 milioane de locuitori, producând cel puțin 25 decese.

Patru muzicieni, din Constanța, care au concertat, împreună cu filarmonica din Timișoara, în orașul Wuhan, unde a apărut focarul de infecție, s-au întors în țară în urmă cu trei zile. Ei sunt în concediu medical, timp de cel puțin două săptămâni, sub atenta monitorizarea a medicilor epidemiologi.

Cei patru muzicieni din Constanța, o soprană și trei instrumentiști, s-au întors în România după un turneu de 50 de zile în China, făcut împreună cu Filarmonica din Timișoara. În turneul lor, muzicienii români au ajuns de două ori în orașul Wuhan din China.


Virusul mortal din Asia: Muzicieni români veniți din China, în carantină


Odată pentru a concerta, în intervalul 3-5 decembrie 2019 și, a doua oară în data de 2 ianuarie 2020 când au făcut o escală ]n aeroport pentru a ajunge în alte destinații din China.Turneul în China s-a încheiat în 20 ianuarie când au luat avionul din Beijing spre Europa. Acum, cei patru constănțeni, ca și componenții filarmonicii din Timișoara, au ajuns în atenția medicilor epidemiologi.

Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică al Județului Constanța, Loti Popescu,  a declarat că cei patru artiști sunt monitorizați în permanență. ”Există patru persoane care au fost în zonă, în una din cele patru  zone din China, incriminate. Ei au fost avertizați să se păstreze la domiciliu. O echipa de la noi va monitoriza starea acestora pe o perioada de 10-14 zile”, a a explicat ea.

Cei patru nu au voie să iasă din casă, fiind de recomandat să stea într-o singură cameră. Li se interzice contacul cu alte persoane. Au fost sfătuiți să poarte mască și să își monitorizeze temperatura dimineață și seară. Doar unul dintre cei patru muzicieni este angajat al Teatrului Național de Operă și Balet, Constanța.

Directorul TNOB, Daniela Vlădescu, a confirmat, de altfel, că instrumentistul care s-a întors din turneu  „a fost oprit de a părăsi domiciliul din cauza acestui pericol de virus, nu a venit la repetiții, va avea probabil concediu medical”.

Starea de sănătate a muzicienilor este bună. Dacă situația celor patru artiști se va înrăutăți, vor fi internați la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

”Dacă prezintă manifestări respiratorii, tuse sau orice altă manifestare respiratorie vor trebui să anunțe.  În cazul în care se schimbă starea generală, serviciul nostru de epidemiologie va face recomandarea să fie deferiți către Spitalul de Boli Infecto-contagioase unde există o zona special amenajată”, a precizar dr. Loti Popescu.

Constanța fiind oraș portuar, unde ajung vapoare cu mărfuri din China, autoritățile sanitare verifică atent toate navele și echipajele care vin din zonele afectate de virusul coronavirusul ucigaș.