Un an de la revoluție. Ucraina rămâne în haos politic și economic

Un an de la revoluție. Ucraina rămâne în haos politic și economic

Ucraina se află foarte aproape de faliment, nu a rezolvat problema regiunilor separatiste din est și trebuie să lupte din greu cu corupția

A trecut un an de la alegerile care l-au adus la putere pe Petro Poroșenko, după alungarea președintelui Viktor Ianukovici, în urma protestelor de stradă. Bilanțul nu este încurajator. Situația economică este dezastruoasă, a crescut numărul asasinatelor motivate politic și al sinuciderilor în rândul foștilor oficiali, ceea ce a condus la o stare de teamă la Kiev.

Luptele politice au divizat majoritatea coaliției pro-europene din Parlament, iar amenințarea din partea Rusiei rămâne constantă la frontieră.

Ucrainenii, dezamăgiți

Ne puteți urmări și pe Google News

„Poroșenko nu și-a îndeplinit promisiunile. Guvernul ucrainean este atât de fragil încât nu poate face schimbările necesare pentru a construi un stat unit și independent”, a explicat analistul politic Bruce P. Jackson, pentru New York Times.

PIB-ul țării a scăzut cu 17,6%, în primul trimestru al lui 2015. Oficialii negociază cu creditorii externi, dar nu au ajuns la un acord. FMI, UE și SUA au promis un ajutor de 40 de miliarde de dolari, insuficient pentru a scoate țara la lumină.

Cea mai mare dezamăgire a ucrainenilor este faptul că noii guvernanți n-au făcut nimic pentru combaterea corupției. Dimpotrivă, apar dezvăluiri de trafic de influență și fraude. O comisie parlamentară va ancheta acuzațiile că premierul Arseni Iațeniuk și Cabinetul său au delapidat 325 de milioane de dolari de la buget. Evident, încrederea în guvern a scăzut foarte mult, deși Poroșenko a anunțat că va controla oligarhii, într-o încercare de a recuceri sprijinul populației.

Un conflict înghețat

Sub auspiciile acordurilor de pace de la Minsk, Ucrainei i se pregătesc „alegeri în Donbas și înghețarea conflictului din estul țării”, scrie presa ucraineană. Moscova neagă prezența trupelor sale în Ucraina, însă toată lumea știe că lucrurile stau altfel. Deși la începutul lunii se aștepta o creștere a tensiunilor în regiunile separatiste, s-a văzut că SUA, UE și Rusia încearcă să evite o escaladare, în dorința de a îngheța conflictul, fiecare urmărindu-și propriul scop. Angela Merkel, John Kerry și Victoria Nuland au avut întâlniri cu oficiali de la Kiev și Moscova. Iar liderul autoproclamatei republici Lugansk, Igor Plotnițki, „nu exclude existența republicii în componența Ucrainei”.