Un aliment controversat, frecvent folosit în bucătărie, reduce riscul de deces în cazul bolilor grave

Un aliment controversat, frecvent folosit în bucătărie, reduce riscul de deces în cazul bolilor graveSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Un produs alimentar foarte utilizat în orice bucătărie a provocat o serie de polemici în ultimul an, nutriționiștii și experții având opinii diferite. Totuși, folosit în mod corespunzător, acesta poate reduce riscul de apariție a bolilor grave.

Uleiul a provocat un val de controverse în ultimii ani, reușind să împartă experții în tabere opuse. Una susține că ar trebui să folosim ulei, cealaltă că nu ar trebui.

Un nou studiu pe această temă a fost publicat apărut recent în Journal of the American College of Cardiology, informează 12tomatoes.

Uleiul de măsline scade riscul de deces în urma bolilor grave

Noua cercetare relevă faptul că dacă consumăm o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi, scad șansele de a muri din cauza problemelor cardiace, a cancerului, problemelor respiratorii sau bolilor neurodegenerative.

Cercetătorii au analizat peste 60.000 de femei și peste 30.000 de bărbați. Atunci când studiul a început, în anul 1990, Marta Guasche-Ferre, profesor la Harvard, a verificat ca niciunul dintre participanți să nu aibă cancer sau boli de inimă.

Participanții au primit un chestionar, în care au răspuns, o dată la 4 ani, ce tipuri de grăsimi și uleiuri au consumat cel mai des, inclusiv în procesul de gătit.

Studiul arată că cei care au consumat mai mult ulei de măsline aveau mai multe șanse să mănânce mai multe fructe și legume, să fie activi fizic și să fumeze mai puțin.

Favorizează un regim de viață sănătos

”Cei care au înlocuit 10 grame de margarină, unt, maioneză sau grăsime din lactate cu aceeași cantitate de ulei de măsline au avut un risc general de deces cu până la 34% mai mic decât persoanele care au consumat puțin sau deloc”, potrivit cercetătoarei Marta Guasch-Ferre.

În rândul bărbaților și femeilor care au consumat mai mult ulei de măsline s-a observat un accent pus pe comportamente sănătoase, a mai spus Guasch-Ferre. Subiecții studiului erau mult mai activi fizic sau mâncau mai multe fructe și legume.

Reduce riscul de deces în urma bolilor creierului

Contribuția studiului vine din sesizarea legăturii dintre uleiul de măsline și un număr mai mic de decese cauzate de boli ale creierului. Este o concluzie complet „nouă”, a scris Susanna Larssonprofessoror asociat de epidemiologie la Institutul Karolinska din Suedia.

S-a aflat cine este cel mai inteligent om din lume. Terence Tao a învățat să citească singur la 2 ani. Foto

Sursa: Arhiva EVZ

„Având în vedere lipsa de strategii preventive pentru boala Alzheimer și morbiditatea și mortalitatea ridicate legate de această boală, această constatare, dacă este confirmată, are o importanță majoră”, conchide Susanna Larsson citată de doctorulzilei.

Ne puteți urmări și pe Google News