Tratamentul care ar putea face minuni pentru bolnavii de Alzheimer. Noi metode revoluționare contra temutei maladii

Tratamentul care ar putea face minuni pentru bolnavii de Alzheimer. Noi metode revoluționare contra temutei maladii

Un tratament de la Eli Lilly a demonstrat, în cadrul unui studiu clinic de amploare, că încetineşte declinul cognitiv asociat bolii Alzheimer, a anunţat miercuri acest grup farmaceutic american,

Rezultatele au fost primite cu entuziasm de către experţi, care au salutat intrarea într-o "nouă eră" în ceea ce priveşte gestionarea bolii Alzheimer, datorită mai multor descoperiri recente.

Studiul clinic, care a inclus 1.200 de participanţi care nu ajunseseră încă într-un stadiu avansat al bolii, a arătat o reducere cu 35% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu donanemab, potrivit unui comunicat al companiei.

Eli Lilly intenţionează să depună o cerere la agenţia americană a medicamentelor (FDA) încă din acest trimestru şi la nivel mondial "cât mai repede posibil".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, tratamentul poate avea efecte secundare grave, cum ar fi edemele cerebrale sau hemoragiile. Trei participanţi la studiul clinic au murit.

Studiul clinic a măsurat, de asemenea, capacitatea de a îndeplini sarcini zilnice, cum ar fi şofatul, conversaţia, activităţile de agrement sau gestionarea finanţelor. Pe parcursul a 18 luni, participanţii care au primit tratamentul au prezentat o reducere cu 40% a declinului capacităţii lor de a îndeplini aceste sarcini.

Tratamentul care ar putea schimba soarta pacienților ce suferă de Alzheimer

„Aceste rezultate confirmă faptul că intrăm în era tratamentului pentru Alzheimer", a declarat entuziasmată Catherine Mummery de la National Hospital for Neurology and Neurosurgery din Londra.

Acum va fi posibil "să ne aşteptăm în mod realist să putem trata şi stabiliza o persoană cu Alzheimer, printr-o gestionare pe termen lung, mai degrabă decât prin îngrijiri paliative şi de susţinere", a adăugat ea. Cercetarea în lupta împotriva bolii Alzheimer a stagnat timp de decenii.

Cu toate acestea, două noi tratamente, dezvoltate de companii farmaceutice din Japonia (Eisai) şi SUA (Biogen), au fost aprobate recent în SUA: Leqembi (al cărui ingredient activ se numeşte lecanemab) şi Aduhelm (care foloseşte o moleculă numită aducanumab).

În timp ce aprobarea Aduhelm a fost controversată, unii experţi subliniind lipsa de dovezi privind eficacitatea sa, lecanemab a fost primul care a demonstrat o reducere a declinului cognitiv (cu 27%) într-un studiu clinic.

Tratamentul de la Eli Lilly, dacă va fi "aprobat în acelaşi mod ca lecanemab", ar putea "oferi pacienţilor posibilitatea de a alege între mai multe tratamente", a declarat Liz Coulthard de la Universitatea din Bristol. Boala Alzheimer afectează zeci de milioane de persoane din întreaga lume, conform Agerpres.