Pensii în România. Ce pensie primește un agricultor, în comparație cu o persoană care nu a muncit niciodată

Pensii în România. Ce pensie primește un agricultor, în comparație cu o persoană care nu a muncit niciodatăSursa Foto: Arhiva EVZ

Un număr de 4.781.124 pensionari era înregistrat în ianuarie 2023 în România, iar pensia medie a fost de 1.958 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 690.610 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 569 de lei.

În România, un român care nu a muncit niciodată în viața lui primește venitul minim garantat de stat în valoare de 1.125 de lei, adică indemnizația socială. Pensia unui agricultor, după ani întregi de muncă, este, în medie, de 569 de lei.

Statul nu consideră că agricultorii au muncit

În condițiile în care cei mai mulți dintre agricultori își petrec majoritatea timpului în câmp, de dimineața până seara, statul consideră totuși că aceștia nu au muncit suficient, drept pentru care primesc pensia minimă.

Punctul de pensie a ajuns de la 1 ianuarie 2023 la valoarea de 1.785 de lei (1.125 de lei în mână), iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Anul acesta, statul a încercat să ia mai multe măsuri pentru a ajuta persoanele vulnerabile să facă față scumpirilor, iar pe lângă mărirea punctului de pensie au acordat și ajutoare în valoare de câteva sute de lei, în funcție de venit.

Cea mai mare pensie este de 41.350 de lei

O analiză de anul trecut arăta discrepanțele între românii de rând și cei cu pensii speciale. Astfel, în luna octombrie 2022, un magistrat a încasat o pensie de 41.350 de lei. Urmează foştii piloţi, unde, de asemenea, în luna octombrie, cea mai mare pensie încasată a fost de 34.150 de lei valoare netă. Nici foștii angajați de la Curtea de Conturi nu stau mai rău la capitolul pensii. În cazul lor, cea mai mare pensie ajunge la 30.200 de lei.

În cazul funcţionarilor parlamentari, cea mai mare indemnizaţie plătită de stat, în octombrie, a fost de 16.700 de lei, bani în mână. De remarcat este că şi în rândul pensiilor speciale sunt diferenţe uriaşe. Avem procurori care încasează în mână o pensie de 2.400 de lei, dar şi foşti diplomaţi care trăiesc cu 1.400 de lei pe lună.