Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Studiile despre criogenare au intrat într-o altă etapă

Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Studiile despre criogenare au intrat într-o altă etapă Descoperire medicală. Sursa foto: Banca Celule Stem Medico Science

Elita medicală a identificat o alternativă pentru a conserva țesutul cerebral uman fără a-l deteriora. Cu alte cuvinte oamenii de știință au găsit o variantă prin care pot inversa procesul de criogenare fără a deteriora materia cenușie.

Cercetătile despre criogenare au intrat într-o altă etapă

Savanțiii au descoperit o metodă prin care pot inversa procesul de criogenare fără a afecta teșutul cerebral uman. Echipa care a descoperit noua tehnică este condusă de Zhicheng Shao de la Universitatea Fudan din Shanghai, China.

Descoperirea profesorului poate contribui semnificativ în studiul afețiunilor neurologie. Rezultatele cercetării medicale au fost publicate și în Cell Reports Methods. Experimentul derulat de profesorul Zhicheng Shao a constat în cultivarea mostrelor de materie cenușie auto-organizate, cunoscute în rețeaua de specializare organoizi.

Mostrele de organoizi au fost colectate din celule stem embrionare vreme de trei săptămâni, timp în care neuronii și celule stem neuronale s-au dezvoltat. Ulterior, echipa medicală a testat mai multe combinații de compuși care ar putea să mențină în viață țesutul cerebral uman trecut prin procesul de criogenare și care ar permite totodată, dezvoltarea și după decongelare.

Ne puteți urmări și pe Google News
Criogenare

Criogenare,Sursa foto; Arhiva EvZ

Combinația care a avut cel mai bun rezultat

Cel mai bun rezultat l-a avut combinația centrată în jurul compușilor metilceluloză, etilenglicol, DMSO și Y27632. Combinație pe care medicii au numit-o scurt, MEDY și care indică faptul că ar permite într-o formă limitată inițierea morții celulare, permițând ulterior ca țesutul să funcționeze și după ce a trecut prin procesul de criogenare.

Până să ajungă la rezultate consemnate în Cell Reports Methods, echipa de cercetători au realizat experimente pe organoizi cerebrali de diferite vârste, de la 28 la peste 100 de zile. Una din concluziile emise de cercetători constă în faptul că organoizii care au trecut prin criogenare și ulterior decongelați, au avut funcție, aspect și o creștere similară cu organoizii care nu au fost congelați.

Criogenare

Descoperire medicală. Sursă foto Arhiva EvZ

Rezultatele pozititve chiar și la 18 luni după criogenare

Rezultatele pozitive s-au menținut chiar și la 18 luni după criogenare.  Cercetării de la Universitatea Surrey și Birmingham, nouă descoperire în materie de criogenare ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea cercetărilor în domeniul sănătății.

Deși, cercetarea încă este abia la început, unele voci sugerează că în viitorul apropia creiere întregi vor putea trece prin procesul de criogenare fără a fi afecate.