Evenimentul Zilei > Social > Ultimul pericol major în pandemie! Ce a descoperit un doctor genial al României
Ultimul pericol major în pandemie! Ce a descoperit un doctor genial al României

Ultimul pericol major în pandemie! Ce a descoperit un doctor genial al României

Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de perioadele prea lungi pe care le petrecem acasă în acest context marcat de pandemia de coronavirus.

În opinia acestuia, rutina zilnică repetitivă și limitată între patru pereți reprezintă în această pandemie un pericol uriaş pentru sănătatea noastră.

Cunoscutul doctor dezvăluie că pierderile de memorie, dezorientarea, problemele de echilibru sau lipsa coordonării sunt efectele statului prea mult în casă.

Într-o intervenţie la Digi24, Alexandru Vlad Ciurea a divulgat că în special cei vârstnici trebuie să iasă afară și să socializeze pentru a stimula creierul și imunitatea:

„Am observat ceva, încă nu sunt raportate, la pacienții mei care au fenomene ușoare, că evoluează.

Nu, nu este Alzheimer

Mi-e foarte jenă să-i arunc în față unei doamne sau domn «dumneata ai Alzheimer».

Toți vin în ultimul timp, de la o anumită vârstă, cu tulburări de memorie, dezorientare, probleme de echilibru sau nu mai au coerența gestului.

Scapă paharul… De ce? «Mama e stresată, bunica nu se mai coordonează.» Altceva este…

Conexiunile în sistemul nervos nu se mai fac corect, pentru că această izolare nu a dus la ceva bun.

Pericolul dintre cei 4 pereţi

Între patru pereți, uitându-ne eventual la TV sau discutând aceleași lucruri în familie nu am făcut decât să ne tâmpim luni și luni. Trebuie să ieșim afară!

Omul este un produs social, trebuie să vorbească, să comunice, trebuie să colaborăm, să socializăm între noi.

Este nevoie să schimbăm rutina. În acest moment ne-am izbit de ceva nou și în această situație nouă în care ne aflăm trebuie să ne adaptăm.”

Indiferent de situaţie, celebrul profesor de neurochirurgie recomandă ca vârstnicii să fie scoşi în aer liber:

Ieşirile în aer liber sunt esenţiale

„Persoanele în vârstă… Nu le lăsați în casă. Scoateți-le măcar pe o bancă, în parc, să socializeze, să vorbească, să joace șah, să facă cuvinte încrucișate.

Toate lucrurile acestea dezvoltă cerebral o grămadă de activități. Foarte mulţi, am constatat în ultimul timp, vin în familie și spun că parcă uită, nu mai știu, pun cheile în frigider…

Această adunare face foarte bine pentru toată lumea. Schimbul de idei, vederea. Faptul că unul are o cravată mai frumoasă, o îmbrăcăminte mai superbă, o coafură.

Asta face foarte bine, nu este invidie, nu este gelozie, este o gândire pozitivă. Aici urmează și al doilea element, descărcarea endocrină, și al treilea element, imunitatea.”

Optimismul rămâne cheia

De asemenea, o stare de spirit cât mai bună ţine departe pericolele pentru sănătatea noastră, conform observaţiilor lui Ciurea:

„Gândurile pozitive… Așa trebuie să fim! Dacă suntem încruntați, supărați, atunci nu obținem nimic. Nici interlocutorii tăi, nici cei de la serviciu, nici cei de acasă, în continuu.

Asta nu duce la nimic bun. Scade și imunitatea și te face vulnerabil la COVID. Unul dintre mijloacele de luptă împotriva Covidului este imunitatea.

Deci gândurile bune, starea noastră de sănătate, de prospețime, activitatea fizică și gândirea pozitivă.”

sursa: digi24.ro

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: