Ultimul cuvânt al ex-premierului Vlad Filat. Când va fi pronunţată sentinţa. Foto. Video

Ultimul cuvânt al ex-premierului Vlad Filat. Când va fi pronunţată sentinţa. Foto. Video Vlad Filat în instanţă. Sursa foto: EvZ

Fostul premier de la Chişinău, Vlad Filat, îşi va afla sentinţa în dosarul în care este învinuit de spălare de bani la sfârşitul lunii aprilie a anului curent. Fostul şef al Cabinetului de Miniştri din Republica Moldova, în perioada după căderea regimului comunist al lui Vladimir Voronin, pledează nevinovat.

Vlad Filat, în ultimul cuvânt pe care l-a pronunţat marţi în instanţă, a declarat că dosarul i-a fost fabricat pe criterii politice şi că nu există probe care să confirme acuzaţiile aduse de procurori. Politicianul a cerut instanţei să-l achite.

Vlad Filat în instanţă

Vlad Filat, ultimul cuvânt. Sursa foto: EvZ

Vlad Filat dă vina pe procuror

Fostul premier moldovean a învinuit procurorul pe caz că a încălcat normele de procedură penală. Potrivit lui Filat, procurorul nu este obligat să prezinte în instanţă doar probele acuzării, dar şi probele care apără inculpatul.

„Sunt nouă ani de când a fost pornit acest dosar pe numele meu şi cinci ani de când este examinat acest dosar în instanţă. S-au schimbat multe în această perioadă. S-au schimbat oamenii. Nu s-au schimbat doar procurorii”, a declarat Vlad Filat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul premier a mai declarat că deşi acest dosar a fost pornit în august 2015, în el se regăsesc acuzaţii aduse în dosarul intentat în octombrie 2015.

„Exact faptele care sunt descrise în acest dosar sunt scrise și în dosarul în care am fost condamnat. Aceleași fapte, aceleași sume de bani, doar că într-un dosar cu altă denumire, «spălare de bani». Am fost șantajat cu acest dosar”, a menționat a declarat fostul premier.

Vlad Filat a spus că va scri o plângere pe procuror şi a dat de înţeles judecătorilor că ar putea fi traşi la răspundere dacă îl vor condamna: „În deciziile CEDO nu sunt menţionaţi procurorii. Doar judecătorii care au luat decizia”.

„Eu nu am fugit din Republica Moldova, deși am fost sfătuit de multe ori să o fac. N-am fost de acord cu condamnarea. Dar am executat-o. Vrea ca față de mine să fie corectitudine în atitudine. Nu am fost un simplu prim-ministru, dar 3 ani și șapte luni. Am fost ales de cinci ori deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Vreau atitudine corectă, nu deosebită”, a menționat Filat în ultimul cuvânt.

Procurorul insistă că sunt probe suficiente pentru condamnare

Procurorul anticorupţie Nadejda Busuioc a respins delaraţiile celor patru apărători ai lui Vlad Filat că nu există probe care să confirme acuzaţiile aduse fostului premier.

Acuzatoarea a precizat că au fost prezentate rulajele bancare şi alte documente care demonstrează că Filat se face vinovat de spălare de bani.

Nadejda Busuioc a menţionat că Republica Moldova este semnatară a Convenţiei de la Varşovia privind spălarea, descoperirea, sechestrarea şi confiscarea produselor infracţiunii şi finanţarea terorismului şi astfel şi-a asumat anumite obligaţiuni.

Procurorul a solicitat, la şedinţa trecută, o pedeapsă de 7 ani cu executare pentru Vlad Filat.

De ce este învinuit Vlad Filat

Vlad Filat este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari. El ar fi utilizat un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA.

Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi  achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă.

Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit  în urma unui denunţ al lui Ilan Șor.

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar, în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro