Subiecte Simulare BAC 2025. Ce a picat la limba și literatura română. Update

Subiecte Simulare BAC 2025. Ce a picat la limba și literatura română. UpdateBacalaureat. Sursa foto: EVZ

Update: Subiecte la Limba română, profilurile uman și pedagogic – simulare BAC 2025. Elevii au avut de indicat sensul cuvântului „reală” și al secvenței „dădea la o parte”. Caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic sau al experienței a fost cerința de la subiectul al III-lea.

La subiectul I, candidații au avut un text la prima vedere de Ștefan Aug. Doinaș, Liviu Rusu, în vol. Evocări. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții:

  • Indică sensul din text al cuvântului reală și al secvenței dădea la o parte. 6 puncte
  • Menționează localitatea în care a funcționat în timpul războiului Universitatea „Regele Ferdinand”, valorificând informațiile din text. 6 puncte
  • Precizează domeniul artistic în care se manifestă spiritul competitiv al studenților de la Medicină și Litere, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat. 6 puncte
  • Explică un motiv pentru care spectacolul regizat de Liviu Rusu a atras atenția. 6 puncte
  • Prezintă, în 30-50 de cuvinte, un efect pe care îl are muzica simfonică asupra tânărului Ștefan Aug. Doinaș. 6 puncte

La subiectul I, punctul B, cerința a fost să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă profesorii contribuie sau nu la îmbogățirea experienței culturale a tinerilor, raportându-se atât la fragmentul extras din volumul Evocări de Ștefan Aug. Doinaș, cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectul al II-lea a avut în prim-plan textul „Iarnă” de Adrian Maniu. Cerința a fost să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Acest subiect valorează 10 puncte.

Subiectul III a fost un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic sau al experienței studiat.

Subiectele primite de elevii de clasa a XII-a și a XIII-a la simularea examenului de Bacalaureat 2025 la Limba și literatura română, au avut ca text suport un fragment la prima vedere despre Liviu Rusu, din volumul „Evocări” de Ștefan Augustin Doinaș. Liviu Rusu a fost unul dintre profesorii săi de la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Regele Ferdinand de la Sibiu.

Subiectele primite de elevii de la filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică și filiera vocaţională, toate profilurile cu excepţia profilului pedagogic.

  • Subiectul I A – cerințele eu fost similare cu cele primite în ultimii ani. Elevii au avut de explicat sensul unor cuvinte și expresii din text, apoi de identificat localitatea în care a funcționat Universitatea „Regele Ferdinand” în timpul războiului, pe baza textului, și încă două cerințe a câte 6 puncte fiecare.
  • La Subiectul I, punctul 5 cerința a fost să redacteze un mini-text de 30–50 de cuvinte despre efectul muzicii simfonice asupra autorului.
  • Subiectul I, B – o compunere argumentativă de 150–300 de cuvinte cu tema „dacă profesorii contribuie sau nu la îmbogățirea experienței culturale a tinerilor”, prin raportare atât la textul primit cât și la experiența personală sau culturală.
  • Subiectul al II-lea a avut de comentat o poezie la prima vedere – Iarna de Adrian Maniu. Comentariul trebuia să fie de minimum 50 de cuvinte și să evidențieze „relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice”. Punctajul acordat – 20
  • Subiectul al III-lea a fost, ca de obicei, eseul de minimum 400 de cuvinte, iar la această simulare elevii au primit prezentarea particularităților unui roman psihologic sau al experienței studiat.

Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din anul școlar 2024-2025 începe luni, 24 martie, cu testul la Limba și literatura română.

Ce spune Ministerul Educaţiei

Examenele se desfășoară între 24 și 27 martie, fiind organizate în 1.318 centre, cu participarea a aproximativ 123.000 de elevi.

Probele includ Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă, Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie şi Filosofie - proba E)d)  .

Bacalaureat

Bacalaureat. Sursa foto: Arhiva EVZ

”Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Subiectele şi baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată.

Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Organizarea

Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaţilor în săli este permis până la ora 8:30.

Simulările examenelor de bacalaureat oferă candidaților trei ore pentru completarea lucrării, după distribuirea subiectelor.

Evaluarea lucrărilor se face digitalizat, iar rezultatele vor fi comunicate individual pe 8 aprilie.

Acestea vor fi analizate în cadrul unităților școlare pentru a găsi soluții de îmbunătățire a performanțelor elevilor în perspectiva examenelor din iunie și iulie-august 2025. Rezultatele simulării nu vor fi trecute în catalog, cu excepția solicitărilor scrise.

În contextul acestor rezultate, scopul simulării este de a identifica măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor elevilor înaintea examenelor din vară.

Rezultate modeste anul trecut

Anul trecut, rata de promovare la simulare a fost sub așteptări, cu aproximativ 40% dintre elevi obținând note sub 5 la Limba română, iar procente similare s-au înregistrat la celelalte probe.

Rata de promovare la simularea examenului de bacalaureat în 2024 a fost la Limba română de 60,13%, rata de promovare la disciplina obligatorie a profilului a fost 64,12%, rata de promovare la proba la alegere a profilului a fost 64,75%, iar rata de promovare la Limba maternă a fost 84,08%.

La celelalte două probe - cea obligatorie a profilului şi cea la alegere - procentul celor care au luat note mai mici de 5 a depășit 35%.