Evenimentul Zilei > Politica > Ultimele MIȘCĂRI DE CULISE în USR. Care va fi SOARTA lui Nicușor Dan
Ultimele MIȘCĂRI DE CULISE în USR. Care va fi SOARTA lui Nicușor Dan

Ultimele MIȘCĂRI DE CULISE în USR. Care va fi SOARTA lui Nicușor Dan

Deputatul USR, Cristian Ghinea, a vorbit, astăzi, despre viitorul partidului, despre candidatura sa la președinția formațiunii, dar și despre relația cu Nicușor Dan.

Întrebat dacă se rupe USR, Ghinea a răspuns că „nu, nici vorbă (…) Cei care au pierdut referendumul nu au de ce să se simtă înfrânţi. Puterea de legitimare a unui referendum e fantastică. Vor mai fi referendumuri, dezbateri tensionate în partid. E un partid construit altfel”.  

De asemenea, Cristian Ghinea a declarat că nu va candida pentru funcția de președinte al USR la Congresul din toamnă. „Sunt decis. Pentru că USR are nevoie de linişte, de unitate. Eu am foarte multe cicatrici în spate”, a spus Ghinea, la Adevărul Live.

Întrebat dacă s-ar dezbina partidul în cazul în care ar candida la președinția acestuia, deputatul USR a răspuns că „nu aș spune”. „Dar a fost o încordare a muşchilor între mine şi Dan. O candidatură a mea ar ridica nivelul de tensiune. USR are nevoie de un preşedinte care nu doar să vrea pace dar să fie recunoscut şi ca aducător de pace. Cred că avem oameni notorii la nivel de USR liberal care să ducă campanie şi să câştige preşedinţia”, a punctat Ghinea.

Întrebat dacă se așteaptă ca Nicușor Dan să revină și să candideze, Cristian Ghinea a amintit decizia fostului lider de a nu reveni. „Locul lui e în USR. Cred că e un candidat redutabil pentru Primăria Capitalei şi cred că ar fi un bun primar. Din păcate avem alegeri într-un singur tur. Nicuşor ar trebui să fie candidatul în spatele căruia să fie mai multe forţe. Nicuşor Dan trebuie să revină în partid. Sigur ar fi un bun candidat pentru Bucureşti. Nu cred că ar fi un bun preşedinte al USR. A greşit faţă de modul cum a pus problema la referendum. A fost o încleştare din care am ieşit amândoi răniţi. Cel mai înţelept e ca niciunul dintre noi să nu candidăm”, a subliniat deputatul USR.

Totodată, el a dezvăluit că are o „relație dificilă” cu Nicușor Dan. „Sper să lucrăm şi să o refacem. Însă nu suntem o familie, nu trebuie să ne iubim. Suntem politicieni din noul val. Eu am jucat după regulile jocului, el a luat personal anumite critici”, a precizat Ghinea.

În ceea ce privește al doilea referendum care ar urma să fie făcut în USR, pentru unirea cu Platforma România 100 condusă de fostul premier, Dacian Cioloș, Ghinea a spus că „această aşteptare a venirii lui Dacian Cioloş e nerealistă şi nu ţine cont de momentul în care suntem. Noi suntem un partid, iar ei sunt o mişcare. Ei trebuie să se definească: ca partid, ONG, think tank. De aceea spun că referendumul intern e uşor contra timp pentru că ar putea brusca o decizie. D-abia după ce România 100 se coagulează vedem ce facem”.

Deputatul Nicuşor Dan a declarat, aseară, că îşi doreşte să candideze la Primăria Capitalei în 2020 și că regretă că a ieșit din USR.

După plecarea lui Nicușor Dan din fruntea partidului, USR are în plan organizarea în luna octombrie a unui referendum intern în cadrul căruia membrii formațiunii se vor exprima în legătură cu oportunitatea ca Uniunea Salvați România să colaboreze sau chiar să fuzioneze cu platforma România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloş.

Peste jumătate dintre membrii USR, respectiv 52.7%, au votat pentru poziţionarea partidului faţă de iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei.