Ultima oră. Șoferii trebuie să știe. Se întâmplă din luna februarie. Prețuri usturătoare

Ultima oră. Șoferii trebuie să știe. Se întâmplă din luna februarie. Prețuri usturătoare Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

În condițiile în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să majoreze contribuțiile plătite la stat de către asigurători, în special în contextul generat de situația falimentului de la City Insurance, companiile de asigurări ar putea decide creșterea prețului la RCA.

Astfel, ASF propunere o creștere de la 1% la 2,5% a contribuției la la Fondul de Garantare a Asiguraților, organism ce trebuie să plătească acum daunele șoferilor asigurați de City.

Creșterea contribuției duce la mărirea prețului la RCA

Măsura de creșterea contribuției de la 1% la 2,5% ar urma să fie luată începând cu luna februarie 2022.

„Având în vedere obiectivul ASF privind apărarea drepturilor asiguraţilor, precum și contextul excepțional generat de situația City Insurance, se propune o intervenție legislativă privind cotele de contribuţie datorate de asigurători Fondului de garantare a asiguraţilor, pentru a asigura în permanență resursele necesare pentru efectuarea plăților către creditorii de asigurări”, după cum se arată în propunerea ASF, potrivit sursei citate mai sus.

Ne puteți urmări și pe Google News

ASF a majorat cota de contribuție la Fondul de Garantare al Asiguraților, ultima dată, odată cu falimentul Astra Asigurări, însă ulterior ea a fost micșorată, scrie B1TV.

Cota pentru FGA în cazul asigurărilor de viață nu va fi majorată și rămân neschimbate și cotele de contribuție la Fondul de rezoluție pentru asigurători, ale căror fonduri se utilizează conform rezoluției.

Majorarea cotei de contribuție plătite de către asigurători la FGA ar putea conduce la creșterea prețului la RCA, mai ales dacă companiile vor trimite să transfere această nouă taxă către clienții care încheie noi polițe.

Ce a insemnat falimentul City Insurance

Imediat după falimentul City Insurance, prețurile la RCA au înregistrat o creștere de aproximativ 25% – 40%, majorare ce i-a afectat pe clienții companiei. Compania fusese acuzată în trecut că ar fi ținut prețurile la asigurările RCA extrem de jos comparativ cu restul pieței.

City Insurence, firma care a falimentat era lider pe piața RCA, cu o cotă de 46%. Clienții acestei companii au fost atrași cu prețuri mici, iar acum trebuie să-și înnoiască polițele la sume duble sau chiar triple.

Acum, patru firme de asigurări oferă polițe RCA în rate, o strategie la care au apelat după ce falimentul City a urcat prețurile. Oferta e valabilă doar pentru un contract pe un an.