Ultimă oră! România se împrumută din nou. A doua ieșire pe extern într-o singură lună

Ultimă oră! România se împrumută din nou. A doua ieșire pe extern într-o singură lună Sursă: Arhivă EVZ

Adrian Câciu a marcat probabil o premieră în România. Ministerul Finanțelor a ieșit a doua oară pe piața externă, luni, 31 ianuarie, pentru a se împrumuta cu 2, 5 miliarde de euro, lansând obligațiuni pe o perioadă de 6 ani şi pe 12 ani. Asta după ce, în urmă cu două săptămâni, Guvernul s-a împrumutat cu 2, 1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de titluri de stat.

România continuă să se împrumute. După ce, anterior, Florin Cîțu a îngropat România în datorii mai mari decât cele ale tuturor statelor Uniunii Europene la un loc, Ministerul Finanțelor, condus acum de Adrian Câciu, dă o nouă lovitură.

Analistul financiar Radu Soviani a arătat cum, în perioada pandemiei de coronavirus, fostul ministru al Finanțelor a împrumutat țara noastră la dobânzi mai mari decât ale tuturor statelor UE, cumulate. Specialistul a realizat analiza de mai jos pe baza unor date publicate de Banca Central Europeană.

Ministerul Finanțelor continuă să îngroape România în datorii

„Am arătat încă din noiembrie 2020 că în primele 11 luni de guvernare (noiembrie 2019- octombrie 2020), guvernul României a îndatorat populația și companiile cu împrumuturi mai mari decât în primii 19 ani de la Revoluție, respectiv cu 18 miliarde de Euro (față de 17,2 miliarde de Euro împrumuturile cumulate in perioada 1990-2008). Între timp, la datoria publica s-au mai adăugat 28 de miliarde de lei datorie nouă în noiembrie și decembrie 2020, adică încă 5,7 miliarde Euro și 14,6 miliarde lei datorie nouă în ianuarie-martie 2021, adică încă 3 miliarde de Euro. Ceea ce a majorat datoria publică cu aproape 27 de miliarde de Euro, în 17 luni. Adică, de 41 de ori mai mult decât a încasat statul român pe Petrom, sau de 540 de ori mai mult decât a încasat statul român pentru Petromidia, sau de 350 de ori mai mult decât a încasat statul român pentru Sidex.

Ne puteți urmări și pe Google News

Estimativ, creșterea datoriei publice în 17 luni din noiembrie 2019 și până în martie 2021 a reprezentat de peste 5 ori mai mult decât tot ceea ce a încasat statul român prin privatizările de după 1990. Decât tot: petrol, gaze, energie, bănci, asigurări, industrie.

Cum se finanțează această îndatorare? Nu numai cel mai scump din Uniunea Europeană. Dar costurile de împrumut ale României sunt mai mari decât costurile de împrumut ale altor 22 de state, însumate. Datele Băncii Centrale Europene sunt fără echivoc. România se împrumută la prețuri mai mari decât dobânzile însumate ale 22 de state din Uniunea Europeană: cu 2,84% România vs. 2,74% însumat cele 22 de state din UE”, a arătat, anul trecut, analistul financiar Radu Soviani.

Împrumut-record în doar o lună de zile

În urma instituirii noului Guvern, Ministerul Finanțelor a ajuns la social-democratul Adrian Câciu, care, în luna ianuarie 2022, a împrumutat România cu o sumă de 28,87 miliarde de lei (5,84 miliarde euro) de la bănci şi investitori, prin intermediul a două emisiuni derulante pe piața externă.

„Suma este un nou record lunar şi vine după ce, pe finalul anului trecut, Ministerul Finanţelor a fost nevoit să renunţe la o ieşire programată pe piaţa externă pentru un împrumut, din cauza crizei politice”, scrie Profit.ro.

În anul 2021, împrumuturile au fost de 104,1 miliarde de lei, sub necesarul de finanţare de 131,5 miliarde lei, despre care sursa citată spune că a fost diminuat de la 136,2 miliarde lei pentru a reflecta deficitul bugetar de 80 miliarde lei, sub cel prognozat, de 84,9 miliarde lei.

„Împrumuturile de 104 miliarde din 2021 sunt semnificativ mai mici faţă de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern în 2020, când necesarul de finanţare a fost 149 miliarde lei”, arată Profit.ro.

Adrian Câciu a împrumutat 2,5 miliarde de euro pe 6 ani şi 12 ani

Ministerul Finanțelor a reușit, astfel, să marcheze probabil o premieră pentru țara noastră, după ce Guvernul s-a împrumutat din nou, luni, la nici două săptămâni de la ultimul împrumut, cu o sumă de 2, 5 miliarde de euro.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor, pentru anul curent, Executivul are un necesar brut de finanţare de 145,4 miliarde lei, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei.

De pe pieţele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.