Ultimă oră de la Comisia Europeană. 10 medicamente împotriva COVID-19

Ultimă oră de la Comisia Europeană. 10 medicamente împotriva COVID-19Sursă: Arhiva EVZ

Potrivit unui comunicat, Comisia Europeană a stabilit luni un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19, portofoliu alcătuit pe baza unor avize ştiinţifice independente. Mijloacele terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienţii din întreaga UE, cu condiţia ca siguranţa şi eficacitatea lor să fie confirmate de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid pentru pacienţii din întreaga Uniune Europeană, dacă siguranţa şi eficacitatea lor va fi confirmată de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

„Vaccinarea este singurul instrument de prevenire a spitalizărilor şi a deceselor cauzate de COVID-19”

„Întrucât continuăm să ne confruntăm cu provocarea reprezentată de COVID-19, este important să ne protejăm în plus faţă de vaccinare. Stabilirea celor 10 mijloace terapeutice împotriva COVID-19 va asigura faptul că cetăţenii primesc cele mai promiţătoare tratamente împotriva virusului', a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european.

„Vaccinarea este singurul instrument de prevenire a spitalizărilor şi a deceselor cauzate de COVID-19 şi, ca atare, este singura modalitate de a învinge această pandemie. Cu toate acestea, între timp, pacienţii care suferă de COVID-19 au nevoie de tratamente sigure şi eficace pentru a combate infecţia, pentru a-şi îmbunătăţi perspectivele de recuperare rapidă, pentru a reduce spitalizările şi, cel mai important, pentru a preveni pierderea de vieţi omeneşti." - a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

„Am semnat deja patru contracte de achiziţii publice comune vizând diferite tratamente împotriva COVID-19 şi suntem pregătiţi să negociem mai multe. Obiectivul nostru este de a autoriza cel puţin trei mijloace terapeutice în săptămânile următoare şi, eventual, încă două până la sfârşitul anului, precum şi de a ajuta statele membre să aibă acces la ele cât mai curând posibil", a mai declarat Kyriakides.

Lista celor 10 mijloace terapeutice eficiente în lupta cu COVID-19

Nu mai puțin de 82 de mijloace terapeutice potenţial eficace, aflate în stadiu avansat de dezvoltare clinică, au fost analizate de un grup de experţi ştiinţifici independenţi. Dintre acestea au fost identificate 10 ca fiind cele mai promiţătoare pentru portofoliul UE de mijloace terapeutice împotriva COVID-19. Selecția a ținut cont de faptul că pentru populaţii diferite de pacienţi, aflaţi în diferite stadii ale bolii, care are severităţi diferite, sunt necesare diferite tipuri de produse.

Trei categorii de mijloace terapeutice

Lista celor zece este împărţită în trei categorii de mijloace terapeutice şi va continua să evolueze pe măsură ce vor apărea noi dovezi ştiinţifice:

- Anticorpi antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienţi în stadiile timpurii ale infecţiei - Ronapreve, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, casirivimab şi imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals şi Roche; Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology şi GlaxoSmithKline şi respectiv Evusheld, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab şi cilgavimab, de la AstraZeneca.

- Antivirale orale pentru utilizare cât mai repede posibil după infectare - Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics şi MSD; PF-07321332, de la Pfizer şi respectiv AT-527, de la Atea Pharmaceuticals şi Roche.

- Imunomodulatori pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi - Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding; Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia; Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly şi respectiv Lenzilumab, de la Humanigen.

 

Ne puteți urmări și pe Google News