Ultimă oră. Anunțul neașteptat făcut de Klaus Iohannis în cea mai neagră zi de la începutul pandemiei
- Mihnea Talau
- 29 octombrie 2020, 19:18
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, chiar înaintea videoconferinței cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19.
„Va fi o întâlnire despre gestionarea crizei COVID 19. Vom avea mai des astfel de reuniuni. Solidaritatea e cuvântul de ordine şi cheia de a depăşi teribila întâmplare. Ne aflăm din păcate într-un veritabil val doi al pandemiei. Se înregistrează recorduri negative în majoritatea țărilor europene. Efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unui colectiv. Este nevoie de o coordonare sporită în multe domenii.
Vom aborda elemente relevante din perspectiva gestionării coordonate a pandemiei, cu accent pe achiziția de medicamente, vaccinuri, strategii de testare, recunoașterea reciprocă a testelor. Voi sublinia importanța asigurării unei bune funcționări a pieței unice și a liberei circulații. Vom discuta despre asigurarea de rezerve adecvate și suficiente de echipamente medicale și medicamente. În primul val achiziționarea lor a fost foarte dificilă și extrem de costisitoare.
Un alt subiect îl reprezintă măsurile de testare, izolare și carantină și strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre. E absolut necesară o abordare unitară, cu criterii și instrumente comune. Cu privire la vaccin, odată ce va deveni disponibil el va fi furnizat către toate statele membre”, a declarat Klaus Iohannis.
Este cea mai neagră zi, cu trei recorduri nedorite. 6.481 de cazuri noi, 1.129 în Bucureşti, 83 de morţi. 868 pacienţi la ATI. Până joi, 29 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 229.040 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a cerut joi populației să se solidarizeze cu autoritățile române pentru a participa cu toții la scăderea numărului de cazuri de COVID, anunțând că următoarele 3-4 săptămâni vor fi grele, încercându-se limitarea creșterii îmbolnăvirilor.
„Ieri, ați văzut că am avut 21 de județe cu peste 100 de cazuri. Am avut trei județe cu peste 300 de cazuri, avem anumite zone în care avem peste 3 indicele – șase județe. Sunt locuri în care ar trebui ca aceste măsuri se impună, avem acele reguli, avem acele hotărâri de Guvern sau hotărâri ale CNSU în care după evaluarea DSP-ului, în cele 24 de ore, avem 48 de ore în care putem vedea evoluția și putem impune acele restricții”, a conchis Tătaru.