Evenimentul Zilei > Social > Ultima amendă pregătită pentru șoferi poate ajunge la 30.000 lei. De la un simplu gest
Ultima amendă pregătită pentru șoferi poate ajunge la 30.000 lei. De la un simplu gest

Ultima amendă pregătită pentru șoferi poate ajunge la 30.000 lei. De la un simplu gest

Într-un deceniu în care în marile orașe din România, lupta pentru un loc de parcare este din ce în ce mai acerbă, mulți șoferi nu ratează ocazia de a-i fotografia pe cei care parchează în locuri nepermise. Ulterior, pozele ajung pe rețelele de socializare, pe diverse grupuri, iar internauții discută despre șoferii care încalcă legea. Atenție! Acest gest poate aduce o amendă de până la 30.000 lei.

La această amendă se poate ajunge pentru că în fotografiile respective poate apărea și numărul de înmatriculare. Și acum intervine probleme pentru justițiarii din trafic.

Informațiile referitoare la numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal. Aceste informații sunt folosite pentru identificarea în mod indirect a proprietarilor vehiculelor respective.

Prin urmare, dacă proprietarul mașinii este deranjat din cauza faptului că numărul de înmatriculare a apărut pe Internet, poate sesiza instituția care se ocupă cu prelucrarea diverselor date personale. Este vorba despre Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Ulterior, se poate ajunge la o amendă până la 30.000 lei pentru acei șoferi care au considerat că își pot face dreptate postând fotografiile cu mașinile parcate în locuri nepermise pe rețelele de socializare.

Vandalizarea mașinii înseamnă dosar penal

Uneori, în imaginile amintite apar și mașini vandalizate. Ne referim la mașini care sunt zgâriate, vopsite sau murdărite intenționat. În aceste cazuri, nu mai este vorba doar despre amendă.

„În situația în care prin postarea respectivă cel care a postat determină și o distrugere a unui bun, atunci postarea atunci se va trage la răspundre penală persoana care prin postare instigă la săvârșirea de infracțiuni″, a declarat avocatul Cristian Ene pentru Digi 24.

foto: pxhere.com

„Polițiștii Brigăzii Rutiere au aplicat peste 32 de mii de amenzi pentru opririle și staționările neregulamentare. Sancțiunile pentru parcările ilegale pornesc de la 290 de lei la 725 de lei″, a declarat purtătoare de cuvânt a Brigăzii Rutiere, Andra Arsintescu.

Regulament de parcare pentru șoferi

Altfel, amintim că în urmă cu o lună, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa că proiectul unui nou regulament de parcare urma să fie prezentat până la finele anului. De asemeneea, el preciza că noul regulament de parcare va asigura spaţii pentru banda unică sau pentru pistele de biciclete.

„Cercul vicios în care noi ne învârtim de ani de zile este că oamenii nu renunţă la maşină, pentru că transportul public nu merge. Nerenunţând la maşină, o parchează pe prima bandă, legal sau ilegal, în funcţie de caz.

Și atunci nu ai loc să pui benzi pentru transportul public. Acesta este cercul vicios în care ne învârtim de ani de zile. O să vedeţi foarte curând o propunere de regulament de parcare. Nu o să fie iubită de o parte din oameni, o să fie iubită de alta″, a declarat Nicuşor Dan la TVR 1.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.