Uleiul de palmier. Cât de benefic e consumul pentru sănătate

Uleiul de palmier. Cât de benefic e consumul pentru sănătate

Uleiul de palmier a devenit subiectul unor dezbateri aprinse în ultimii ani, pe fondul întrebărilor legate de beneficiile și riscurile consumului său asupra sănătății. Consumul de ulei de palmier este în centrul atenției în cercetările recente, pe măsură ce experții încearcă să evalueze impactul acestuia asupra sănătății umane.

În lumina informațiilor contradictorii, se ridică întrebarea: cât de benefic sau dăunător este consumul de ulei de palmier pentru sănătatea noastră?

Consumul de ulei de palmier a înregistrat o creștere semnificativă în Europa în ultimii ani, deși mulți nu sunt conștienți de acest lucru. Acest ulei este prezent într-o gamă tot mai largă de alimente procesate, chiar dacă nu îl folosim în bucătărie. Totuși, prezența sa în alimentele procesate nu este în favoarea sănătății noastre, ridicând îngrijorări cu privire la impactul asupra sănătății consumatorilor.

Procesul de obținere al uleiului de palmier

Uleiul de palmier este extras atât din pulpa fructelor palmierului Elaeis guineensis, cât și din sâmburii acestor fructe. Din pulpa fructelor, uleiul este obținut prin presare la rece (cea mai sănătoasă metodă). Sau la cald, în timp ce din sâmburi, este extras prin presare la cald, la temperaturi ridicate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uleiul brut de palmier sau cel presat la rece are o culoare similară cu cea a fructelor palmierului, o nuanță brun-roșcată, indicând bogăția sa în carotenoizi. Acesta este considerat a fi varianta cea mai sănătoasă a uleiului de palmier. Poate chiar mai benefic decât untul, deoarece nu conține colesterol și are un conținut caloric mai scăzut decât alte uleiuri vegetale, precum uleiul de cocos.

Totuși, este important de menționat că este un ulei foarte gras, ceea ce îl face nepotrivit în dietele de slăbire sau pentru cei ce doresc să-și mențină silueta.

Prin urmare, procesul de obținere a uleiului de palmier duce la două tipuri diferite de ulei, cu calități nutritive distincte.

  • Presarea la rece a fructelor de palmier reprezintă o metodă tradițională de obținere a unui ulei brut, cu o culoare roșcată, fluid și ușor de utilizat în bucătărie. Uleiul de palmier presat la rece are o aromă asemănătoare cu cea a dovleacului, deoarece este foarte bogat în betacaroten. Acesta conține nutrienți, săruri minerale, vitamina A și grăsimi sănătoase, fiind un ulei hrănitor.
  • Hidrogenarea este un proces prin care se introduc atomi de hidrogen în ulei, rezultând ulei de palmier hidrogenat, care își schimbă formula și conține un procent ridicat de grăsimi trans. Acest proces este folosit pentru a prelungi stabilitatea și valabilitatea uleiului de palmier, însă are numeroase efecte negative asupra sănătății.

Uleiul de palmier. Valori nutritive

O lingură de ulei de palmier obținut din pulpa fructului de palmier, fie prin presare la rece sau la cald, în stare nehidrogenată, conține următoarele substanțe nutritive:

  • 14 g grăsime totală;
  • 7 g grăsimi saturate;
  • 5 g grăsimi mononesaturate;
  • 1 g grăsimi polinesaturate;
  • 2 g de vitamina E;
  • 1 g de vitamina K.

Se poate observa că uleiul de palmier presat la rece este destul de gras și dens, conținând aproximativ 50% grăsimi saturate. În schimb, uleiul de palmier obținut din sâmburi și hidrogenat conține în jur de 85% grăsimi trans. Este mult mai dens și capătă consistență solidă la temperatura camerei.

Prin urmare, este un ulei cu un procent mult mai mare de grăsimi saturate (cel puțin 12 – 14 grame la o lingură de ulei) și este considerat periculos pentru sănătate, deoarece contribuie la formarea depunerilor de colesterol rău pe arterele inimii.

Consumul grăsimilor trans prezintă un risc semnificativ pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și este asociat cu apariția obezității, diabetului zaharat, cancerului și altor afecțiuni cronice.

Prin urmare, este recomandat să eviți produsele alimentare care conțin ulei de palmier hidrogenat sau ulei parțial hidrogenat, atunci când faci cumpărături.

La ce se folosește uleiul de palmier

Consumul de ulei de palmier a crescut nu doar în industria alimentară, ci și în cea cosmetică sau farmaceutică. Se pare că în prezent este cel mai consumat ulei la nivel global, datorită prețului său redus.

Cel puțin jumătate din produsele alimentare procesate conțin ulei de palmier, inclusiv ciocolată, dulciuri, sosuri, pizza sau gogoși, supe instant, mezeluri sau hamburgeri.

În contextul criticilor din ultima perioadă legate de uleiul de palmier, multe etichete menționează diferite derivate ale acestuia, cum ar fi:

  • miez de palmier,
  • ulei din miez de palmier,
  • ulei din fructe de palmier,
  • palmat, palmitat, palmoleină,
  • gliceril, stearat, acid stearic, Elaeis Guineensis, acid palmitic,
  • stearină de palmier,
  • palmitoil oxostearamidă,
  • palmitoil tetrapeptide-3,
  • sulfat de Laureth, laurilsulfat de sodiu,
  • kernelat de sodiu, kernelat de palmier de sodiu,
  • lauril lactilat/sulfat de sodiu, gliceride de palmier hidratate,
  • palmitat de etil, palmitat de octil, alcool palmilic.

În plus, acest ulei este utilizat în industria cosmetică în diverse creme, loțiuni emoliente, rujuri și farduri, în șampon sau pastă de dinți și chiar în deodorante. El este de asemenea prezent în hrana procesată pentru animalele de companie. În numeroase tipuri de hrană umedă sau uscată pentru câini și pisici, iepuri sau păsări, veți găsi ulei de palmier.

Din păcate, pentru animale se utilizează un ulei de palmier extrem de ieftin, obținut din sâmburi și hidrogenat, adică încărcat cu grăsimi trans care nu ar trebui să fie prezente în hrana patrupedelor. Este recomandat să evitați hrana pentru animale care menționează pe etichetă ulei de palmier sau derivați din acest ulei. Deoarece este bogat în grăsimi, uleiul de palmier este folosit ca biocombustibil.

Cât de sănătos este consumul de ulei de palmier

Uleiul de palmier este o grăsime vegetală bogată în acizi grași saturați, considerați cei mai periculoși pentru sănătate. Alături de uleiul de palmier, alte grăsimi cu conținut ridicat de acizi grași saturați includ uleiul de cocos și untul de cacao. Aceste tipuri de grăsimi devin și mai dăunătoare când sunt supuse procesului de hidrogenare.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (AFSA) avertizează asupra efectelor negative ale uleiurilor de palmier hidrogenate.

La temperaturi ridicate, precum cele folosite în procesul de prăjire, uleiul de palmier poate elibera esteri glicerici considerați cancerigeni. De aceea, când este expus la peste 200 de grade Celsius, uleiul de palmier devine nociv pentru sănătate.

Chiar dacă în gospodărie, la prăjit, temperaturile nu depășesc pragul critic, procesul industrial de hidrogenare a uleiului de palmier poate genera compuși toxici.

Acidul palmitic, care constituie jumătate din acizii grași prezenți în uleiul de palmier, este considerat extrem de nociv în exces.

Studiile recente indică faptul că acest acid și grăsimile trans din uleiul de palmier pot contribui la apariția arteriosclerozei, rezistenței la insulină și inflamației la nivel celular, favorizând astfel obezitatea.