Editura Evenimentul si Capital

Uica Mihai, un maestru care-și povestește rețetele în grai bănățean. Bucătăria nu merge la stomac, merge la suflet

Autor: | | 0 Comentarii | 653 Vizualizari

Pe Mihai Uica îl știe tot natul, că e gureș și tot la două vorbe spune și o snoavă. Dar nu asta i-a adus lui Uica faima, nici faptul că a fost mare folclorist, nici că și-a încercat norocul în presă. Faima lui Uica vine dintre oale și din cărți. Iubește, în egală măsură, și bucătăria și scrisul. A fost mare crai în tinerețe, dar i-a pus capac o muiere cât un năpârstoc, o săsoaică de care e tare mândru. Au patru copii, care-s mari și plecați. Familia lor este risipită, dar unită

Cu Uica Mihai poți discuta or e în șir . Est e vesel, dar povestea lui de viață ar e și cât eva clipe în care ața era cât pe c e să se rupă. Iubește prea mult viața cu tot ce are ea, și bucurii, și necazuri, și așa o fi în veci, cât este pe pământ, spune el. Bucătar din clasa a cincea, dat afară de la Ștefan Gheorghiu Mihai spune că est e s criitor și jurnalist de modă v eche și pentru că a iubit atât de mult scrisul a vrut să f acă f acultatea Șt efan Gheor ghiu. În ’79- ’80. L-au dat urgent afară pentru că a făcut „circ și balamuc” de Congresul al IX. „Că m-au dat afară nu a fost bai, dar au curs necazurile și belele. Voiau să mă dea afară de la muncă. Am avut noroc cu Adrian Păunescu. Scriam pentru cenaclul Flacăra și chiar m-a ajutat”, a povestit Uica. A debutat în Luceafărul și până acum a s cris zeci de cărți; și literatură și r ețete. Ar e 1800 de rețete proprii. A prins dr ag de bucătărie de mic. Părinții luaseră un restaurant în loc ație de g estiune și el a intrat printre oale din clas a a cincea. Ba citea, ba scria, ba bucătărea. „Bucătăria nu merge la stomac, merge la suflet ”, spune Uica. A tras targa pe uscat 3-4 ani Anii ’90 l-au prins bine. Avea o mulțime de restaurante. Apoi, a luat drumul străinătății. A lucrat în Sp ania, It alia, Franța și Germania, unde a în vățat t oate tipurile de bucătărie, dar l-au impresionat bucătarii din America Latină. S-a întors și a intrat în radio și t eleviziune. Emisiunea de la r adio s e numeșt e „În grai bănățe an în cuină la U ica Mihai”, o face în grai și o încheie așa: „Doamne, nu ne da rău, că nici noi n-am făcut bine la nimeni”. A zis că se specializează pe bucătărie tradițională și prietenii l-au dezarmat, că nu avea succes. Mihai spune că „a tras 4-5 ani targa pe uscat”, apoi a început să-i meargă bine. Aerul de Buziaș l-a salvat Uica M ihai a a vut un mar e necaz, s-a îmbolnăvit de c ancer la stomac. A f ost operat, a făcut chimioterapie, medicul i-a r ecomandat să s e mute la Buziaș. Le-a plăcut atât de mult, că acolo au rămas. Soția lui, pe care toată lumea o știe drept „nemțoiacă lui Uica” e renumită în tot Banatul pentru langoșii pe care îi face. 11 feluri, de o invidiază părinții langoșilor, ungurii. Uica îl iubeșt e și admiră pe Chef Dumitr escu. L-a întâlnit pe Jamie Oliver și i-a dat de băut vin de Târnave. Jamie i-a admirat ținut a pentru că U ica mer - ge peste tot îmbrăcat în țăran. El folosește doar produse cultivate în grădină, carne de la animalele pe care le crește și, în caz de forță majoră, ia do ar de la negust ori de încredere.

Recorduri mondiale

Pagina 1 din 2
Tag-uri: mihai, uica, mancare, poveste



Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Viscolul

24,00Lei

Generation P

26,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI