„UE va exploda curând. Deocamdată, spre nenorocirea tuturor, va mai supraviețui o vreme pe Modul Zombie”

„UE va exploda curând. Deocamdată, spre nenorocirea tuturor, va mai supraviețui o vreme pe Modul Zombie”

Însă cei mai porniți sunt italienii. Ei se simt abandonați a doua oară, deoarece ei au avut și sentimentul că sunt lăsați să facă față singuri crizei imigranților, unde s-au aflat în prima linie.

Italia a fost multă vreme o țară eurofilă. De altfel, în ciuda a ceea ce te poate face să crezi nivelul său mare de îndatorare, ea este o elevă destul de cuminte a Zonei Euro. A făcut multe eforturi pentru a se afla în excedent primar (excedent bugetar înainte de plata dobânzilor datoriei) și astăzi plătește scump accest lucru, numărul foarte mare de morți de COVID-19 fiind cauzat în bună parte de subfinanțarea serviciului său sanitar public.

Un scepticism foarte puternic s-a instalat în țările membre față de UE. Sondaje recente arată acest lucru. Ce să mai spunem de acele video-uri postate în ultimele zile pe rețelele sociale arătând italieni care dau foc steagului european?

Aceasta înseamnă că nu se va ajunge la nici un acord la summit-ul de marți?

Ne puteți urmări și pe Google News

Va fi probabil, ca întotdeauna, un acord minimal. De exemplu, în privința folosirii MES cu condiționalitate limitată. Și poate privind bondurile corona pentru acțiuni circumscrise și strict legate de criza sanitară, la care „zgârciții” ar putea consimți pentru a nu apărea ca „spărgătorii Europei”.

Suntem obișnuiți cu „summit-urile ultimei șanse pentru salvarea Europei” care dau naștere la soluții ce permit câștigarea de timp.

Însă dezacordurile sunt prea adânci, interesele prea divergente, pentru ca statele membre să se poată înțelege asupra unei opțiuni susceptibile să facă edificiul viabil mai mult timp.

Va fi ca de obicei: prea puțin, prea târziu.

Pe plan bugetar, țările membre vor trebui să conteze în special pe ele însele, ceea ce deja au început să facă.

Păreți foarte pesimistă privind viitorul Uniunii Europene și al Zonei Euro. Totuși acestea au supraviețuit multor crize. Credeți că ar putea într-adevăr să dispară?

După părerea mea, da, categoric. Dispozitivul comunitar așa cum există el acum nu este viabil. El subminează Europa și împinge țările care o compun să acumuleze din ce în ce mai multă ranchiună unele față de altele.

Este dificil să spunem când va exploda și care va fi detonatorul. În orice caz, mi se pare că UE a încasat o lovitură foarte grea de data aceasta, chiar dacă eurofilii noștri se vor declara încântați de a n-a frecție aplicată unui picior de lemn.

Toate acestea mai pot supraviețui un timp în modul „zombie”, spre nenorocirea tuturor.