UE: ''Turcia NU mai îndeplineşte criteriile de la Copenhaga privind drepturile şi libertăţile''

UE: ''Turcia NU mai îndeplineşte criteriile de la Copenhaga privind drepturile şi libertăţile''

Uniunea Europeană trebuie să-şi reconsidere relaţile cu Turcia de urgenţă. Concluzia este că nu mai îndeplineşte criteriile de la Copenhaga, cheia adeziunii la UE. Aşa cum ştim, anul trecut, Turcia a trăit o dureroasă experienţă, aceea a loviturii de stat militare. În acelaşi timp, reacţia autorităţilor a fost disproporţionată, dând impresia că măsurile adoptate ar fi avut scopul de a slăbi opozanţii şi de a întări controlul puterii preşedintelui.

Actuala stare de fapt a Turciei dezamăgeşte UE   15 din 191 de universităţi turceşti au fost închise în urma unui decret al guvernului Mai mult de 130 de jurnalişti sunt în închisori 178 mijloace de comunicare închise sau trecute sub directul control al guvernului Cel puţin 5.000 de profesori universitari şi academicieni au fost destituiţi din funcţii în timpul stării de urgenţă Deţinuţii aflaţi în arest preventiv sunt 45.000. ''Din 47.155 de deţinuţi, 10.372 sunt agenţi de poliţie, 7.361 militari, 2.575 judecători şi procurori, 26.177 civili şi 208 funcţionari administartivi locali'', a declarat ministrul de Interne Suleyman Soylu pe 3 aprilie. Mai mult de 125.000 de funcţionari au fost demişi.

Pe 16 aprilie cetăţenii turci au fost solicitaţi să aprobe, cu un referendum, o reformă constituţională care ar fi abolit actuala democraţie parlamentară  înlocuind-o cu un sistem prezidenţial. Comisia de la Venezia, 11 martie 2017: '' Aceste reforme instaurează un sistem prezidenţial fără necesarele controale şi echilibre, slăbind radical controlul parlamentar şi judiciar asupra executivului, având mai puţine garanţii necesare împotriva unui regim autoritar''.

Acelaşi referendum s-a desfăşurat în stare de urgenţă, într-o climă de intimidare a vocilor critice şi a libertăţii presei.OSCE care şi-a trimis observatori a tras concluzia că populaţia a fost pusă într-o situaţie dezechilibrată, existând multe nereguli, ba chiar ilegalităţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Actuala democraţie dîn Turcia face aderarea la UE aproape imposibilă

Se continuă cu minciuna asupra posibilei aderări şi împingerea relaţiei UE-Turcia într-un con de umbră.  Consiliul Europei trebuie să privească situaţia reală, să oprească negocierile de aderare şi să aşeze relaţiile pe noi baze. Relaţia geo-strategică este foarte importantă la care nu se poate renunţa din cauza lipsei de curaj şi de viziune. UE trebuie să înlocuiască negocierile cu un parcurs către un nou acord de asociere care să cuprindă o cooperare globală profundă.

În acelaşi timp este fundamental pentru cetăţenii UE şi ai Turciei ca acest nou acord şi uniune vamală aduse la zi, să fie strâns legate de respectarea Convenţiei europene a Drepturilor Omului. Turcia e membru efectiv al Consiliului Europei. Aceste valori trebuie să rămână piatra de căpătâi a acestui parteneriat.

Printre altele, independent de gradul de cooperare şi de implicare a autorităţilor turce, UE va trebuie să intensifice acţiunea către societatea civilă turcă şi în special să susţină pluralismul şi libertatea presei în Turcia.

"Parlamentul european are o responsabilitate specifică în acest context. Va trebui să arătăm clar Consiliului Europei că vom accepta doar o adecvată Uniune vamala şi acordul de liberalizare a vizelor în cadrul unui nou acord de asociere care va înlocui actualele negocieri", au spus liderii PPE şi ALDE în faţa Parlamentului european.