Eforturi comune ale UE și SUA pentru depășirea crizei energetice și dezvoltare durabilă

Eforturi comune ale UE și SUA pentru depășirea crizei energetice și dezvoltare durabilăSUA-UE. Sursa: Arhiva EVZ

Între Uniunea Europeană și SUA există o cooperare strânsă în domeniile Energiei, Mediului și Dezvoltării, după cum punctează europarlamentarul Cristian Bușoi.

Cristian Bușoi a declarat în cadrul unei întâlniri cu Joshua Volz, Secretar Adjunct responsabil pentru Europa, Asia și Orientul Mijlociu, că, în calitate de președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, își reafirmă hotărârea de a consolida coordonarea și colaborarea strânsă între cele două entități.

El a evidențiat importanța colaborării între Uniunea Europeană și Statele Unite în gestionarea crizei energetice. Precum și în promovarea surselor alternative de energie în Ucraina și în statele membre ale UE.

Cristian Bușoi: UE și SUA, o echipă solidă în confruntarea cu criza energetică

Bușoi subliniază că în această perioadă, Uniunea Europeană și Statele Unite au colaborat pentru a aborda cu succes criza energetică. Dar și pentru a dezvolta surse alternative de energie, atât pentru Ucraina, cât și pentru statele membre ale Uniunii Europene.

El a exprimat recunoștința sa față de sprijinul necondiționat oferit de domnul Volz. Inclusiv prin facilitarea accesului la gaz natural lichefiat (LNG). Acesta a înlocuit importurile de gaz din Rusia și a asigurat necesarul de energie pentru sezonul de iarnă 2022-2023.

„Joshua Volz a mulțumit UE pentru sprijinul acordat Ucrainei și în special României, care a contribuit masiv atât în gestionarea crizei refugiaților,  cât și în asigurarea rutelor de transport al mărfurilor și cerealelor ucrainene.

Am convenit împreună că trebuie să colaborăm mai strâns și să ne coordonam în continuare efortul pentru sprijinul acordat Ucrainei, cât și în sprijinirea agendei globale privind combaterea schimbărilor climatice, pentru dezvoltarea noilor tehnologii din domeniul hidrogenului sau captării CO2. Trebuie să creăm o piața comună pentru maturizarea acestor tehnologii”.

Crisitian Bușoi

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

România, un partener strategic pentru SUA

Europarlamentarul subliniază că Uniunea Europeană și Statele Unite reprezintă cele mai mari economii ale lumii, fiind lideri în inovație și democrație.

Astfel că, este responsabilitatea noastră să promovăm respectarea dreptului internațional și suveranității statelor. Avem datoria de a asigura urmașilor noștri un mediu curat, cu niveluri reduse de poluare și mai puține riscuri legate de schimbările climatice, mai spune Bușoi.

„În mod special, România este un partener strategic pentru Statele Unite și mai cu seamă în domeniul energiei.  Proiectele reactoarelor 3 și 4, precum și reactoarele modulare vor oferi României independența energetică și atingerea mai ușoară a țintelor de decarbonizare”.

Potrivit acestuia, suntem împreună într-un parteneriat care ne aduce nu doar garanții de securitate, ci și posibilitatea de dezvoltare economică de care avem atâta nevoie.