Miniștrii de Externe ai UE au convenit aseară să extindă „lista neagră” a persoanelor care subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
La mai puțin de o săptămână de la atacul de la Mariopol, UE a convenit asupra unor noi sancțiuni impuse Rusiei, considerată de Occident drept autorul moral al tirurilor de artilerie soldate cu moartea a peste 30 de civili în portul ucrainean. Reuniți într-o ședință extraordinară, miniștrii comunitari de Externe au decis extinderea cu șase luni, până în septembrie, a sancțiunilor de blocare de active și restricții de călătorie care vizează deja 132 de persoane și 28 de companii.
Potrivit site-ului EUObserver, miniștrii europeni au decis extinderea acestei liste cu încă aproape 30 de nume ale unor persoane care „amenință sau subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. Lista întreagă va fi gata în decurs de o săptămână, a anunțat aseară Federica Mogherini, șefa diplomației UE. O decizie cu privire la extinderea sancțiunilor economice impuse Rusiei va fi luată la nivel de șefi de stat și de guverne programată pentru 12 februarie. Dezbaterea se anunță însă una aprinsă, în condițiile în care unele țări europene privesc cu reticență înăsprirea sancțiunilor economice impuse Moscovei.
Votul Greciei?
Toți ochii erau ațintiți ieri spre Atena, unde noul guvern al lui Alexis Tsipras a criticat o declarație comună adoptată marți de UE în care se cereau noi măsuri punitive împotriva Rusiei. Sub tirul criticilor, Grecia a explicat că nemulțumirea sa a vizat doar decizia Bruxelles-ului de a nu consulta și Atena înaintea emiterii respectivei declarații, respingând speculațiile presei că guvernul Tsipras ar respinge prin veto noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ieri, președintele Parlamentului European, Mar - tin Schulz, a avertizat Atena să nu spargă unitatea UE în raport cu Rusia, altfel nu mai poate pretinde solidaritate cu dificultățile sale financiare.
De la Washington, vicepreședintele Joe Biden a amenințat și el Rusia cu noi sancțiuni dacă nu renunță la sprijinul direct acordat separatiștilor ucraineni.
Rebelii merg la negocieri
Grupul de contact pentru criza ucraineană, constituit din reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și OSCE, va avea, astăzi, la Minsk, capitala Belarusului, o reuniune la care vor participa și lideri ai separatiștilor proruși din estul ucrainean, au indicat surse din cadrul părților menționate, citate de AFP. „Grupul de contact a informat partea belarusă de organizarea unei reuniuni la Minsk la 30 ianuarie”, a anunțat Ministerul de Externe al Republicii Belarus. În același timp, șeful „parlamentului” din autoproclamata republică Donețk, Andrei Purghin, a anunțat că rebelii „vor participa” la această întâlnire. Anterior, președintele ucrainean Petro Poroșenko făcuse apel la negocieri de urgență pentru un nou armistițiu în estul separatist al Ucrainei, unde situația a devenit în ultimele zile extrem de îngrijorătoare.