UE se răzbună pentru Brexit! Planul vizează un sector cheie

UE se răzbună pentru Brexit! Planul vizează un sector cheie Sursa: Arhiva EVZ

Liderii UE încearcă să se folosească de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar pentru a da o lovitură de moarte dominației britanice într-un sector cheie.

UE se răzbună pentru Brexit încercând să pună capăt dominației pe care City-ul londonez o are asupra sectorului financiar. Liderii europeni vor s[ forțeze firmele din domeniu să părăsească Marea Britanie. Mai precis, să-și mute afacerile pe continent, scrie ziarul britanic Express.

Negocierile pentru un acord privind serviciile financiare vor avea loc în lunile următoare. Asta pentru că sectorul nu a fost inclus în acordul de liber schimb convenit în ajunul Crăciunului.

UE se răzbună pentru Brexit

Bruxelles-ul vrea să șantajeze Marea Britanie să respecte regulile UE. Londra a avertizat că va renunța la discuții dacă UE încearcă să țină Marea Britanie prizonieră. Situația este, însă,  complicată. Companiile financiare valorează peste 130 de miliarde de lire sterline pentru economia britanică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, anul trecut, sectorul financiar din Londra a oferit servicii de 25 miliarde de lire sterline către UE. Cu alte cuvinte, Uniunea este o piață cheie.

Sam Lowe, expert în comerț la Centrul pentru Reformă Europeană, a avertizat că negocierile privind serviciile financiare „ar putea crea mari tensiuni politice între UE-Marea Britanier”.

Visul lui Mao s-a împlinit! China a făcut Marele Salt și amenință SUA

În opinia sa, „din punct de vedere tehnic, ca membru recent plecat din UE, Marea Britanie ar trebui să poată îndeplini cu ușurință criteriile UE,” a scris expertul pe blogul său. În context, Sam Lowe a avertizat că UE nu va oferi acces larg pe continent firmelor britanice.

„Decizia UE va fi inevitabil influențată de dorința sa politică de a consolida activitatea financiară pe continent și de a construi o piață europeană de capital integrată. (…) Este puțin probabil să acorde firmelor din Marea Britanie accesul general, în schimb, va acorda echivalență în domeniile considerate a fi de importanță sistemică pentru piețele financiare ale UE.”

UE se răzbună pentru Brexit, dar britanicii nu sunt dispuși să cedeze

Săptămâna trecută, despre acest subiect a vorbit și guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey. Acesta a avertizat că Bruxelles-ul ar putea încerca să forțeze Marea Britanie să respecte reglementările UE ca o condiție a accesului pe piețele de pe continent.

Au găsit „comoara lui Churchill”. Se schimbă istoria!

Îndemnând Guvernul să renunțe negocieri, mai degrabă decât să accepte să se supunerea, Andrew Bailey declară:“Cred că ar fi foarte rău dacă am ajunge până acolo.”

În ciuda îngrijorărilor pe care le provoacă planurile UE, ieri, Ministrul de Finanțe al Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat că Brexit va „întări poziția Marii Britanii ca centru financiar preeminent la nivel global”.

Într-un interviu pentru City AM, el a prognozat că sva avea loc un „Big Bang 2.0”. Mai precis că City-ul va înregistra un boom similar cu cea din anii 1980. Atunci,,  Margaret Thatcher a încercat să dereglementeze sectorul.

„Dacă te uiți la istoria City, istorie care are sute de ani, observi că mereu au avut loc inovații. City-ul s-a adaptat și a evoluat în funcție de circumstanțe, Ca urmare, a prosperat. Și cred că va continua să prospere."

Au găsit „comoara lui Churchill”. Se schimbă istoria!