Evenimentul Zilei > International > UE se pregătește pentru negocierile cu britanicii
UE se pregătește pentru negocierile cu britanicii

UE se pregătește pentru negocierile cu britanicii

Marea Britanie va trebui să ajungă la un acord privind Brexitul până în octombrie 2018, spune negociatorulșef al UE pentru ieșirea Marii Britanii din Uniune.

 

Mai puțin de doi ani

Michel Barnier a declarat ieri că „timpul este scurt pentru negocieri”, pentru că acordul trebuie ratificat ca parte a procesului care durează doi ani, începând din martie 2017. Marea Britanie nu va putea „culege roadele” pe probleme precum piața unică, a adăugat oficialul european.

Anterior, premierul britanic, Theresa May, a spus că își dorește un Brexit „roșu, alb, albastru” pentru țara sa.

Barnier a explicat că o echipă de 30 de oameni lucrează la negocierile privind Brexitul, pentru ca UE să fie pregătită atunci când va fi denunțat Articolul 50 al Tratatului comunitar.

„Perioada de doi ani va include stabilirea unor limite de către Consiliu și autorizarea negocierilor. La final, acordul trebuie aprobat de Consiliul UE și de Parlamentul European. Și, în sfârșit, Marea Britanie va trebui să aprobe acordul. Toate acestea trebuie să se desfășoare în doi ani”, a explicat el. Până la urmă, vor fi mai puțin de 18 luni de negocieri, ceea ce este foarte puțin, consideră Barnier.

Dacă se va activa Articolul 50 în martie 2017, negocierile încep câteva săptămâni mai târziu și acordul ar putea fi semnat în octombrie 2018.

Libertățile nu sunt negociabile

Michel Barnier a fost nu mit negociatorșef la 1 octombrie 2016, de către președintele Comisiei, Jean- Claude Juncker, care a dorit „un politician experimentat pentru acest job”. Piața unică și cele patru libertăți (printre care libera circulație a persoanelor și a mărfurilor) sunt indivizibile, iar „culesul roadelor” nu este o opțiune, a mai spus el.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: