După atacurile teroriste din Franța și Austria, cele două țări au cerut măsuri mai ferme pentru combaterea „terorismului islamist”, însă cererea s-a lovit de zidul Corectitudinii Politice de la Bruxelles.
Vineri, 13 noiembrie, miniștrii de Interne ai Uniunii Europene au ținut o ședință virtuală pentru a discuta despre recentele atacuri teroriste din Franța și Austria.
După cum relatează site-ul european Politico, la sfârșitul reuniunii, miniștrii au dat publicității o declarație comună controversată, subliniind că „lupta împotriva terorismului nu este îndreptată împotriva nici unei credințe religioase sau politice, ci impotriva extremismului violent.
Înainte de ședința de vineri, Franța și Austria, lovite recent de mai multe atentate teroriste, au făcut apel la eforturi mai mari în „lupta împotriva islamismului”.
Însă diplomații din alte state europene membre s-au opus legării islamului de lupta împotriva terorismului, scrie Politico.
Drept care, textul declarației comune inițiale a fost „epurat” de mențiunile făcute la adresa islamului. Doar asasinarea lui Samuel Paty, profesorul francez decapitat pe 16 octombrie, rămâne menționată ca „atac islamist”.
Potrivit portalului de informații cu sediul în Bruxelles, declarația subliniază de asemenea și importanța coeziunii sociale și a integrării în lupta împotriva radicalizării și a extremismului.
Cei 27 miniștri de Interne au convenit și să întărească protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene precum și de a acționa mai rapid pentru a elimina de pe internet informațiile radicale sau extremiste .
Mai trebuie de asemenea subliniat că ministrul german de Interne, Horst Seehofer, și-a exprimat sprijinul față de inițiativa președintelui Consiliului European, belgianul Charles Michel, privind crearea de „centre de formare” a unor imami, finanțate de Uniunea Europeană, care să combată cu argumente religioase extremismul islamist.
Această ultimă propunere a suscitat însă un scepticism considerabil. Rectorul Marii Moschei de la Paris, Chems Eddine Hafiz, a descris ideea drept „irealizabilă”.
La rândul său, Rashad Ali, de la Institutul pentru Dialog Strategic, specializat în de-radicalizare, a comentat:
„Încercarea guvernelor de a controla discursul religios prin imami a eșuat în majoritatea țărilor musulmane. Una este să rupi legăturile politice cu statele străine și alta este să creeze imami europeni, creând astfel și o marcă de islam care nu este necesară nici pentru majoritate și nici autentic religios.”