Uniunea Europeană condiţionează Acordul de asociere cu Serbia, cerând predarea fostului lider sârb bosniac şi evaluarea Tribunalului Penal Internaţional; unele voci cer şi arestarea lui Ratko Mladici.
Deşi l-au prins pe Radovan Karadjici şi se pregătesc să îl predea Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, autorităţile de la Belgrad nu i-au convins încă pe oficialii europeni de buna lor credinţă. Reuniţi ieri, la Bruxelles, ambasadorii din cele 27 de state membre UE au decis să aştepte evaluarea procurorului-ş ef al TPI, Serge Brammertz, în privinţa cooperării cu Belgradul înainte de a debloca mai multe privilegii comerciale şi de a ratifica Acordul de Stabilizare şi Asociere, semnat de cele două părţi în luna aprilie.
Acest acord, care reprezintă primul pas important al Serbiei în direcţia aderării la forul comunitar, nu va fi implementat decât dacă există o cooperare deplină cu Tribunalul Penal Internaţional, informează AFP.
Practic, oficialii de la Bruxelles aşteaptă acum nu doar raportul lui Serge Brammertz, ci şi transferul la Haga al fostului lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici. Există însă state membre UE care vor mai mult de la Serbia. Olanda, de exemplu, cere ca Acordul de Stabilizare şi Asociere să nu fie ratificat atât timp cât liderul militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, este încă în libertate. „Aşteptăm transferul lui Karadjici la Haga, arestarea lui Mladici şi ca Serbia să-şi pună la punct un program de protecţie a martorilor“, a declarat, săptămâna aceasta, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe olandez, Robb Dekker.
Potrivit unor surse europene, o decizie în privinţa ratificării acordului va fi luată în toamnă, mai exact în luna septembrie. Radovan Karadjici şi Ratko Mladici au fost inculpaţi de TPI pentru masacrarea a 8.000 de musulmani bosniaci la Srebrenica şi pentru asediul de 43 de luni asupra oraşului Sarajevo, unde şi-au pierdut viaţa peste 11.000 de oameni, în special din cauza schimburilor de focuri şi a foametei. PROTESTE Manifestaţii naţionaliste la ordinea zilei Opoziţia naţionalistă sârbă a organizat ieri, în Piaţa Republicii din Belgrad, un miting de susţinere a lui Radovan Karadjici, denunţând „regimul trădător şi dictatorial“ al preşedintelui ţării, proeuropeanul Boris Tadici.
Partidul Radical Sârb şi Partidul Democrat al Serbiei, condus de fostul premier Vojislav Koştuniţa, sperau să scoată în stradă zeci de mii de persoane, la nici zece zile după arestarea lui Radovan Karadjici. De aproximativ o săptămână, simpatizanţii fostului lider politic al sârbilor bosniaci au protestat zilnic în capitala Serbiei, dar numărul lor nu a depăşit câteva sute.