Liderul UE dezvelește statuia lui Marx în buricul Europei
- Adrian Pătrușcă
- 18 aprilie 2018, 00:00
Pe 5 mai se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx. Pentru această ocazie, în orașul său natal Trier din Germania sunt programate o serie de manifestări grandioase.
Pe 6 martie, la Trier a sosit cadoul din partea Chinei Populare: o statuie de bronz înaltă de 5,5 metri, cântărind 2,3 tone, a autorului Manifestului Partidului Comunist, care va fi amplasată nu departe de Poarta Nigra (vestigiu roman, emblemă a orașului).
Pe lista invitaților la dezvelirea statuii și la restul manifestațiilor (nu mai puțin de 300) de la Trier figurează însuși Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. Acesta va inaugura expoziția „Karl Marx. Viața. Opera. Timpul.” De asemenea, potrivit lui Rainer Auts, CEO al companiei care se ocupă de eveniment, Juncker va susține un discurs festiv în Basilica lui Constantin.
Social-democratul Konrad Wolf, ministrul Culturii din landul Renania-Palatinat, a afirmat că aniversarea lui Marx este o „mare oportunitate pentru Trier pentru a se prezenta, iar sculptura va fi „o atracție” a orașului.
Faptul că Părintele Comunismului este sărbătorit cu pompă în inima Germaniei și a Uniunii Europene, iar însuși Comisiei UE participă la eveniment, a provocat stupoare și indignare.
O purtătoare de cuvânt a lui Juncker nu a infirmat participarea acestuia, limitându-se doar să afirme că programul acestuia pentru perioada respectivă nu a fost încă definitivat: „Anunțăm agenda președintelui în fiecare vineri pentru săptămâna următoare, deoarece doar atunci putem confirma evenimentele cu certitudine.”
UE a refuzat să condamne negarea crimelor comunismului
Pe 21 decembrie 2010, Comisia Europeană a respins solicitările mai multor state est-europene care doreau adoptarea unei legi care interzicea negarea crimelor comunismului, după modelul interzicerii negării Holocaustului. Statele din Europa de Est care au cerut adoptarea legii „Genocidului dublu”, cum a fost numit actul normativ, au fost: România, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Letonia și Lituania. Comisia Europeană și-a motivat refuzul prin faptul că ororile săvârșite de comunism sunt evidente, dar ele nu au fost îndreptate împotriva unei etnii anume, ca în cazul Holocaustului. Efraim Zuroff, directorul centrului Simon Wiesenthal din Israel, citat de The Guardian, declara că nu se pot compara crimele împotriva evreilor cu cele comuniste, pentru că rușii au fost cei care i-au eliberat pe evrei din lagăre și fără Rusia probabil că Germania nazistă nu ar fi fost înfrântă.