Evenimentul Zilei > International > UE iese la atac. Acuză Rusia de jocuri politice murdare. Gazul, folosit ca o „armă” împotriva vecinilor 
UE iese la atac. Acuză Rusia de jocuri politice murdare. Gazul, folosit ca o „armă” împotriva vecinilor 

UE iese la atac. Acuză Rusia de jocuri politice murdare. Gazul, folosit ca o „armă” împotriva vecinilor 

Un înalt diplomat al Uniunii Europene a declarat joi că Republica Moldova a fost o victimă a eforturilor Rusiei de a folosi gazele naturale pentru a-și hărțui vecinul mai mic şi mai amărât.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, fără a oferi detalii în acest sens pune că; „Vedem încercări din partea companiei Gazprom de a pune presiune politică asupra guvernului moldovean”.

„În termeni globali, creşterile de preţ în întreaga lume nu sunt o consecinţă a utilizării livrărilor de gaze ca armă, dar în cazul Republicii Moldova, da, sunt”, a spus şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu premierul moldovean Natalia Gavriliţă.

Rusia folosește gazul ca o armă politică împotriva Republicii Moldova

În cazul Republicii Moldova, gazele naturale sunt folosite drept armă politică. Nu putem compara criza gazelor naturale din Republica Moldova cu cea din Europa. Noi vom încerca să acordăm sprijin cetăţenilor”, a subliniat Josep Borrell.

Oficialul european a mai spus că „în cazul Republicii Moldova, trebuie să se ţină cont de caracteristicile politice: „Este o creştere semnificativă de preţ legată de probleme politice și este necesar sprijinul nostru”, a afirmat Borrell, subliniind că Uniunea Europeană este gata să susţină Chişinăul pentru a depăşi criza din sectorul energetic, iar ca exemplu al acestei disponibilităţi au fost evocate consultările care au avut loc la Bruxelles pentru a examina situaţia de criză de peste Prut şi a oferi sprijin pe termen mediu pentru Republica Moldova.

UE va acorda vecinilor noștri un grant de 60 milioane de euro

„Sprijinul bugetar oferit miercuri va permite Republicii Moldova să ajute persoanele cele mai vulnerabile”, a spus Borrell, referindu-se la un grant de 60 milioane de euro din partea UE pentru Republica Moldova.

„Am pus bazele unor obiective serioase. Am discutat despre consolidarea cooperării şi implementarea reformelor”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.

Contractul privind livrările de gaze între Republica Moldova şi gigantul energetic rus Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie, iar cele două părţi nu au reuşit până în prezent să se pună de acord asupra unui nou preţ, Chişinăul respingând oferta Gazprom de a dubla preţul la gaze în comparaţie cu tariful de până acum.

Kremlinul neagă tot

Kremlinul a negat miercuri că gigantul rus de gaze ar utiliza negocierile cu autorităţile de la Chişinău în încercarea de a obţine concesii politice. Şeful diplomaţiei europene a respins acest argument, dar fără să detalieze în ce anume constă presiunea rusă.

Gazprom a avertizat că va suspenda exporturile de gaze către Republica Moldova dacă Chişinăul nu va achita livrările anterioare. La rândul său, Natalia Gavriliţă a spus că oficialii moldoveni continuă discuţiile cu Gazprom la Sankt Petersburg, manifestându-și în acest fel speranța de a se ajunge la un contract pe termen lung „accesibil”.

„Republica Moldova este interesată într-un contract pe termen lung, la un preț pe care și-l poate permite. Este evident că această criză energetică a lovit nu doar în Moldova, ci este o creștere extraordinară a piețelor pe care multe alte țări europene nu și-o pot permite. De aceea noi pledăm pentru un contract pe care să-l putem onora.

Am avut ani de zile o relație cu Gazprom și am fost parteneri de nădejde în toată această perioadă, din acest motiv avem acum așteptarea ca să purtăm negocieri pragmatice, axate pe dimensiunea economică și comercială și sperăm că aceasta se va întâmpla.

Ministrul Infrastucturii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, se află chiar în aceste zile la Sankt Petersburg la negocieri li vă pot spune că se înregistrează un anumit progres. În același timp ne dorim să găsim și alte alternative pe termen lung. Vreau să subliniez că nici o țară nu-și asigură volumul integral de gaze naturale de pe piața zilnică de spot”, a subliniat şefa guvernului de la Chișinău, relatează Agerpres.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.