Evenimentul Zilei > International > Marele șantaj la care a fost supusă Republica Moldova de către Rusia. Sabotajul de care s-au lovit moldovenii
Marele șantaj la care a fost supusă Republica Moldova de către Rusia. Sabotajul de care s-au lovit moldovenii

Marele șantaj la care a fost supusă Republica Moldova de către Rusia. Sabotajul de care s-au lovit moldovenii

Siegfried Mureșan, eurodeputat român, a vorbit despre poziția extrem de favorabilă de care se bucură în acest moment Republica Moldova în relația cu Uniunea Europeană.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a firmat că Uniunea Europeană reprezintă un aliat de bază pentru Republica Moldova, în contradicție cu Federația Rusă. El a mai precizat că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Guvernul de la Chișinău au o credibilitate internațională mai mare decât orice alte guverne și președinți care au condus Republica Moldova în ultimele trei decenii.

Acuzațiile pe care le-a adus Siegfried Mureșan influenței pe care a avut-o Rusia asupra Republicii Moldova

„În contextul acestei crize energetice, Republica Moldova are nevoie de ajutorul nostru mai mult decât oricând. Federația Rusă a încercat să șantajeze din nou Republica Moldova. A vrut să taxeze cât mai mult Guvernul de la Chișinău în ceea ce privește prețul gazului și să împovăreze cetățenii Republicii Moldova. Acțiunile Federației Ruse nu ar fi făcut altceva decât să ducă la o creștere și mai mare a prețului la gaze și la scumpiri în lanț în urma cărora ar fi fost afectați toți cetățenii Republicii Moldova, în special pensionarii și oamenii cu venituri mici”, a afirmat Mureșan.

Politicianul a mai precizat că Uniunea Europeană a fost întotdeauna alături de cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în vremuri dificile iar de la începutul crizei aprovizionării cu gaze, Uniunea a oferit sprijin autorităților de la Chișinău pentru gestionarea acestei crize.

„Acest sprijin nu ar fi fost posibil fără colaborarea extrem de strânsă între președinta Maia Sandu, Guvernul condus de Natalia Gavrilița și Parlamentul Republicii Moldova, de o parte, și instituțiile Uniunii Europene, de cealaltă parte”, a mai punctat Siegfried Mureșan.

De ce nu s-a putut dezvolta această țară timp de mulți ani

Principalul motiv pentru care Republica Moldova nu s-a putut dezvolta în ultimii ani a fost legat de oamenii politici care au condus țara și care i-au ținut pe cetățeni, captivi, pentru a putea fi mai ușor de controlat, a spus Mureșan.

„Atunci am spus de mai multe ori că Republica Moldova ar avea mai mult de câștigat dacă autoritățile de la Chișinău ar dezvolta relații mai strânse și mai bune cu partenerii internaționali. Acest lucru este confirmat astăzi, din nou, prin ajutorul oferit de Uniunea Europeană”.