UE cere clarificări din Tunisia, după arestarea unor jurnalişti şi activişti

UE cere clarificări din Tunisia, după arestarea unor jurnalişti şi activişti Tunisia a refuzat ajutoarele din Europa / Sursa foto: dreamstime.com

Uniunea Europeană a transmis marți că este îngrijorată de valul de arestări a multor personalități ale societății civile, jurnaliști și activiști politici și a cerut clarificări din partea autorităţilor din Tunisia, în condiţiile în care țara nord-africană se confruntă cu o criză politică tot mai intensă.

Arestări dubioase în Tunisia

Poliția tunisiană a efectuat luni un raid la sediul Baroului naţional pentru a doua oară în tot atâtea zile și l-a arestat pe Mahdi Zagrouba, după ce o reţinuse săptămâna trecută pe Sonia Dahmani, o altă avocată critică la adresa președintelui Saied.

Unele partide de opoziție și organizații naționale au descris raidul de la sfârşitul săptămânii ca pe "un șoc și o escaladare majoră", iar Baroul a declarat o grevă la nivel național. În acea zi, doi jurnalişti de la postul de radio IFM, Mourad Zghidi şi Borhen Bsaiss, au fost şi ei arestaţi în urma comentariilor lor la radio şi pe reţelele de socializare, au declarat avocaţii lor.

Libertatea de exprimare și de asociere, în pericol

"Libertățile de exprimare și de asociere, precum și independența sistemului judiciar sunt garantate de Constituția Tunisiei și constituie baza parteneriatului nostru", se arată într-un comunicat al Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna trecută, poliția a arestat activiști ai societății civile, inclusiv pe Saadia Mosbah, suspectată că îi ajută pe migranții din regiunea subsahariană să rămână în Tunisia și de presupuse abuzuri financiare, potrivit avocaților.

Președintele tunisian Kais Saied a declarat luna aceasta, în timpul unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate, că situația migranților a ridicat întrebări despre cine se află cu adevărat în spatele acesteia.

El i-a numit pe oficialii care conduc grupurile societății civile ce apără drepturile migranților "trădători" finanțaţi din străinătate.

Ce vrea să facă Saied în Tunisia

Saied a devenit preşedinte în urma alegerilor libere din 2019, dar doi ani mai târziu a dizolvat parlamentul ales și a condus de atunci ţara prin decrete. Şi-a asumat, de asemenea, și autoritatea asupra justiției în urma a ceea ce opoziția numește o lovitură de stat.

Preşedintele Saied susține că acţiunile sale sunt legale și necesare pentru a pune capăt anilor de haos și corupție. Duminică, sute de persoane au protestat în capitala Tunisiei pentru a cere eliberarea jurnaliștilor, activiștilor și membrilor opoziției aflaţi în detenţie și stabilirea unei date pentru alegeri prezidențiale corecte.

(REUTERS - RADOR RADIO ROMÂNIA)