UE a pregătit un pachet de sancţiuni "robust" împotriva Rusiei, în caz de agresiune asupra Ucrainei

UE a pregătit un pachet de sancţiuni "robust" împotriva Rusiei, în caz de agresiune asupra UcraineiSUA-UE. Sursa: Arhiva EVZ

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană pregătește, împotriva Rusiei, un pachet de sancţiuni "robust şi cuprinzător", în cazul în care va continua agresiunile la adresa Ucrainei.

Sancțiunile de natură financiară impuse de UE prevăd "limitarea accesului la capitalul străin" şi "controlul exporturilor, în special de bunuri tehnice", relatează Reuters.

Referitor la controversatul gazoduct Nord Stream 2, acesta este determinat de punerea în funcțiune a pachetul de sancţiuni.  Președintele Comisiei a subliniat că punerea în aplicare a măsurilor restrictive, alături de soarta gazoductului, depind de "comportamentul Rusiei".

"Bineînţeles, cei apropiaţi de Putin şi de oligarhi ar putea fi afectaţi în mod semnificativ", a mai spus Ursula Von der Leyen.

Nu pare să se fi găsit un punct comun în problema Rusia – Ucraina, iar președintele Vladimir Putin a făcut afirmații dure, legat de politicile SUA – NATO.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a lansat noi acuzații către SUA și NATO. La finalul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Ungariei, Viktor Orban, liderul de la Kremlin a spus că preocupările țării sale, pentru securitate, a fost ignorate.

„Am analizat răspunsul în scris al Statelor Unite, primit pe 26 ianuarie. Este clar, așa cum i-am spus și domnului premier, că îngrijorările Rusiei au fost practic ignorate”, a spus Vladimir Putin. Președintele a mai acuzat că America și aliații săi încearcă să atragă Rusia într-un conflict armat, iar Ucraina reprezintă doar o scuză.

Scopul principal al Statelor Unite este să controleze Rusia, iar Ucraina este doar o unealtă. Acest lucru poate fi făcut în mai multe moduri, inclusiv să ne atragă într-un fel de conflict armat”, a precizat Vladimir Putin.

Statele Unite au respins cererile Rusiei referitoare la aderarea Ucrainei la NATO, însă au sugerat că sunt dispuse să poarte discuții pe alte subiecte, cum ar fi desfășurarea de rachete sau limitele reciproce în cadrul exercițiilor militare. Rusia nu a dat încă un răspuns oficial.

Ce acuzații au fost lansate de Washington liderului de la Moscova

„Ni s-au făcut promisiuni că infrastructura NATO nu se va extinde în Est cu nici măcar un centimetru”, a tunat Putin, care a mai avertizat că eventuala aderare a Ucrainei la NATO ar putea duce la un război între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică pentru controlul peninsulei Crimeea.

Să ne imaginăm că Ucraina, ca ţară NATO, iniţiază o operaţiune militară (pentru controlul Crimeii). Ce facem? Luptăm cu NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu!”, mai spune președintele rus.

Washingtonul acuză Moscova, care a concentrat zeci de mii de militari în apropiere de frontiera cu Ucraina, că ar pregăti o invazie împotriva ţării vecine. Rusia dezminte orice intenţie belicoasă şi cere NATO să se retragă din vecinătatea Rusiei.