Elena Udrea, folosită în orb de Servicii. Cum îi poreclise George Maior pe Coldea și Kovesi. Interviu eveniment
- Ion Cristoiu
- 27 martie 2018, 20:58
În ultima parte a interviului luat de Ion Cristoiu lui Sebastian Ghiță, fostul deputat face din nou dezvăluiri senzaționale. El spune că a existat o rivalitate între generalul Florian Coldea și șeful său direct, George Maior.
După ce Klaus Iohannis a câștigat prezidențialele de la sfârșitul lui 2014, Coldea ar fi profitat de faptul că Maior s-a plâns, într-un interviu acordat lui Dan Andronic, de faptul că Legile Big Brother au căzut la Curtea Constituțională. Ghiță spune: „Eu asist la o discuție dintre Maior și Coldea: „Să nu îndrăzniți să arestați vreun judecător al Curții... e ultima oară când vă spun că văd ce faceți, simt ce faceți”... Și a doua zi, hop, Greblă arestat”. La puțin timp se mai produce un eveniment descris de Ghiță: „Și, din ce știu eu că s-a întâmplat între președintele Iohannis și George Maior, motivul formal folosit de președinte împotriva lui Maior a fost „Mi-ați creat un dezechilibru în Stat. Un judecător al Curții Constituționale nu se arestează. Vă rog să vă dați demisia!””
Ion Cristoiu: Faptul că m-am deplasat până la Belgrad la vârsta mea e un mare efort ca să găsesc răspunsul şi la o întrebare în legătură cu o ştire. 10 octombrie 2016. Ajuns la sediul DIICOT, Ghiţă, Sebastian Ghiţă, a declarat că nu are multe detalii despre motivul pentru care a fost chemat de procurori, dar este convins că operaţiunea de spionaj a agenţiei Black Cube este în atenţia procurorilor DIICOT. Deci, dumneavoastră aţi fost la un moment dat în… aţi trecut cam…
Sebastian Ghiţă: Mă cunoşteam destul de bine cu Daniel Dragomir şi procurorii, verificându-i anturajul, oamenii şi prietenii şi mediile în care se învârte, m-au chemat să dau o declaraţie. M-au şi suspectat că am plătit bani, că e o operaţiune… L-au suspectat pe Iohannis, au suspectat mogulii… au suspectat… Îmi este neclar şi mie. M-au întrebat: „Dom’ne, cine a dat banii?” Steinmetz (Benny Steinmetz, miliardar israelian), Adamaescu (Dan Adamescu, n.r.), Patriciu (Dinu Patriciu, n.r.), Codruţ Marta?… Aveau tot felul de ipoteze… una mai năstruşnică decât alta…
O operaţiune anti-Hellving
- Domnule Ghiţă, dosarul ăla îl ştiu, deci, spuneţi-mi, în…
- Şi să vă mai spun un lucru. Din păcate. Informaţii de acolo au început să apară la DNA, la Tăpălagă, la ziarişti, la Alex Costache… adică a părut o chestiune cam neserioasă şi nu mi-a plăcut… mi-a creat un sentiment…
- Deci… cunosc foarte bine cazul. Problema este în felul următor. Că potrivit dosarului…
- Ce mă enervează este că după aia m-au certat pe mine că, vezi Doamne!, aflam eu date din dosare sau ştiam eu, dar ei care, una două, vă dădeau date din dosare…
- Dosarul este în felul următor: israelienii spun unei comisii rogatorii că… şi au înregistrări… că Daniel Dragomir invoca mereu pe Hellvig (directorul SRI, Eduard Hellvig, audiat în dosarul Black Cube, n.r.) şi pe Klaus Iohannis. Îl credeaţi pe Dragomir să le vorbească israelienilor… adică, să fabuleze, să inventeze, în legătură cu cei doi? Pentru că e foarte complex… Aici a fost adevărata miză. Nu că…
- Nu-mi dau seama astăzi şi nu am elemente să emit o teorie suficient de… solidă…
- Se poate spune că este o operaţiune anti-Hellvig?
- A lui Coldea?
- Sau Coldea. Eu am spus anti-Hellvig. Dumneavoastră spuneţi… dumneavoastră aţi zis…
- Păi, cine să se apuce să facă o operaţiune anti-Hellvig?
- Dumneavoastră aţi zis… Deci credeţi că putea fi o operaţiune anti-Hellvig pusă la cale… ?
- Putea să se ducă în direcţia aia. A fost norocos domnul Hellvig şi, dacă a fost o operaţiune, n-a reuşit…
- I-a trecut glonţul pe lângă ureche…
- N-am în totalitate această informaţie… dar, iar nu-l văd pe Coldea sau pe alţii lucrând cu Dragomir… Dragomir deja era afară din sistem într-un fel… Deja… am senzaţia că pe Dragomir îl arestaseră… avusese dosare, probleme… adică…
„Rochiţa”, o operaţiune a serviciilor
- De fapt, o întrebare foarte importantă. Eu sunt deţinătorul… cred că o să rămână în istoria presei… al jurnalului Elenei Udrea. Observaţia mea astăzi - şi o fac publică - este că, după părerea mea, unele lucruri nu sunt spuse… Credeţi că Elena Udrea ştie mult mai multe decât a spus până acum? Cunoscând-o…
- Cred că nu a fost lăsată încă din primul an când s-a dus consilier la Cotroceni… încă din acei ani serviciile au încercat să separe raporturile lor cu preşedintele de raporturile lor cu Elena Udrea şi au şi lucrat constant, continuu, la depărtarea Elenei Udrea de preşedinte.
- De ce?
- O considerau un pic toxică…
- Pe bune sau pe ne-bune?
- Vă aduceţi aminte că atunci în primul an… era 2005, dacă nu mă înşel… a fost o campanie de presă, de mascare în presă, în fustiţă, în rochiţă…
- Da, era Evenimentul zilei la care nu era Dan Andronic, dar eu i-am luat apărarea că…
- Aceea a fost evident o operaţiune a serviciilor să o trimită la plimbare…
- Am intuit că era!
- Şi şi-au menţinut aceste raporturi strict oficiale… Oricum ar fi, oamenii ăştia sunt profesionişti. Îşi respectă preşedintele şi…
- Şi considerau că prezenţa ei, ca să vă citez, era prea…
- Elena v-a spus chiar ea… Umbla prin oraş, se întâlnea ba cu Schwartzenberg, ba cu Guşă, ba cu mine, ba cu alţii, ba cu arabi, ba cu bulgari, ba cu… te miri cine… Şi era o sursă de zgomot, câteodată valid, câteodată invalid, serviciile o propuneau pe Kovesi, ea o propunea pe Bica, că mergea cu ea la shopping… Elena se constituise într-un canal paralel de informare a preşedintelui…
„Ne-au dat ăştia mandate de ascultare”
- Era şi centru de putere? Sau numai canal de informare?... Era un canal de informare de care…?
- Ridic din sprâncene pentru că ştiţi că, de când lumea şi pământul, o femeie puternică are influenţă asupra unui bărbat…
- Întrebare de om care se pricepe cât de cât la servicii… Într-adevăr, preşedinţii peste tot intră într-un glob de sticlă şi intră numai serviciile de la… nu era bine…?
- Ceea ce e mai septic…
- Ce era rău dacă venea şi dinspre Elena Udrea? De ce erau aşa de supăraţi cei de la servicii? Le contravenea manipulării lor sau spunea şi prostii?
- Nu le-a fost uşor să accepte un preşedinte afacerist, un preşedinte… nu vorbesc de Traian Băsescu…
- Nu, dar informaţiile ei erau manipulatoare sau poate erau informaţii corecte şi, în felul acesta, salvau naţiunea… ? D-aia v-am întrebat…
- Uneori, Elena era manipulată prin oraş şi fără să-şi dea seama câteodată chiar de către servicii… alteori, era cumpărată…
- Staţi că mă faceţi să râd…
- Alteori era cumpărată… sau plătită şi se mai ducea la preşedinte şi-i mai spunea diverse lucruri… alteori spunea lucruri adevărate… afla că un ministru fură, că alt ministru face, alt ministru drege…
- Staţi… că aţi spus o chestie extraordinară…
- Uneori se ducea şi spunea: „Am aflat de la Bica că ne-au dat ăştia mandate de ascultare…
- Staţi… iertaţi-mă… aţi spus o chestie extraordinară. Aţi spus că Udrea spunea aşa: „Dom’ne, eu eram canalul independent”. Dar dumneavoastră spuneţi că cei care transmiteau preşedintelui prin ea…
- Uneori, Elena era folosită şi, în diverse medii… cineva care lucra pentru…
Ion Cristoiu: Nu mediile, serviciile…
Sebastian Ghiţă: Serviciile…
- Când aveau nevoie…
- Când aveau… câteodată… Ştiau ei ce făceau… Câteodată îi trimiteau Elenei Udrea pe unul la masă care fusese instruit şi îi spunea o poveste Elenei pe care Elena i-o vindea lui Băsescu…
- Hai că e chestie comică… Deci…
- Nu-i comică… E practică.
- Am înţeles. În loc să se ducă Coldea cu o chestie serioasă… „Băh, nu mă ia în seamă. Lasă că o aranjăm noi şi se duce, independent, Udrea, şi îi spune ce vrem noi…”
- Ca orice om, ca orice preşedinte… uneori, anumite lucruri nu vrei să le auzi…
- De la servicii. Dar de la ea, da!
- De exemplu, să-i spui preşedintelui: „Vezi că frati’tu umblă cu nişte tipi dubioşi”… uneori, serviciile se mai protejează! „Dom’ne, se enervează ăla pe noi, lasă să-i spună Elena!”. Şi îi strecurau informaţia asta Elenei.
„S-o fi bosumflat Coldea pe mine”
- Încep să mă tem de servicii. Dacă sunt chiar aşa de perverse…
- Sunt buni. România are nişte servicii şi cu nişte… Am spus-o tot timpul. Numi schimb cu nimic declaraţiile. Că, la nivel personal, eu şi alţii ne-am încurcat de mesianismul şi invidia cuplului Calvin-Klein, aşa se mai distra Maior câteodată… Nu le zicea Coldea şi Kovesi, le zicea Calvin-Klein… Aşa-i mai alinta pe cei doi şturlubatici ai legii şi ai procedurilor
- Am văzut în ultima intervenţie pe care aţi avut-o la Antena 3 acum în care, spre surprinderea mea, îl prezentaţi şi pe Maior ca un om care le spunea ăstora să nu mai facă prostii
- Nu convine această chestiune unei mari părţi din presă. Mulţi tind să-l amestece pe Maior cu Coldea.
- Da. Spuneţi-mi. Convingeţi-mă pe mine!
- Maior, repet, nu doar că încerca să-i oprească… nu doar că se certau.. şi nu doar eu o ştiu… Şi Ponta o ştie, şi Dragnea o ştie, şi Dâncu… o ştiu mulţi. Andronic, jurnalişti… Adică, uneori, se certau în faţa noastră, Maior fiind tot timpul mai temperat, mai.. raportându-se mai mult la lege, la bun simţ… Coldea şi Kovesi, mai avântaţi… „Lasă, ştie el de ce îl batem. Îi tragem un dosar şi o arestare că o fi făcut el ceva…!”. Certurile au fost chiar şi pe falsificarea probelor ăstora, chiar şi pe fă- cutul de dosare fără fundament juridic… Dacă e să spun de cineva bine din tot ansamblul ăsta, şi pentru că toţi puteam să învăţăm lucruri de la el, avea echilibru, şi pentru că a avut onoare şi când a apărut un nou preşedinte şi-a dat demisia şi a plecat… pot să spun că pă- rerea mea despre Maior e diferită de a multora care tind să-l amestece cu Coldea.
- Nu credeţi că tot ce vi s-a întâmplat era şi un fel de gelozie a lui Coldea că sunteţi cu Maior?
- Din păcate, da. Dar nu eram cu Maior. Stăteam toţi trei… Dar de la Maior ai ce să înveţi. Te pune să citeşti o carte, îţi arată un studio de intelligence, îţi spune ceva din istorie, îţi face o paralelă din istorie, îţi spune nişte evenimente. Asta, să învăţăm toată ţara de la Florin, să punem microfoane şi să falsificăm hârtii nu-i vreo minune. Şi, da. S-o fi bosumflat pe mine că… nu pot să zic că îl preţuiam mai mult pe George, dar îi arătam mai multă consideraţie. Mi se urcase şi mie la cap şi o luasem razna şi credeam că sunt un fel de prieten, de apropiat, de egal al lui Coldea. Şi era departe să fie aşa. Şi Coldea a şi spus-o că nu era prieten cu mine. Eu eram doar prieten cu Maior.
Din general în general
- Da. Exact. Ajungem acum la una din casete în care spuneţi, citez: „Vam menţionat de la bun început despre întâlnirile cu Laura Codruţa Kovesi de la vilele SRI K2 şi K4 şi T14, la care au mai partipat domnul Florian Coldea şi şefii SRI din Bucureşti. Bănuiesc că v-aţi întrebat cum am ajuns eu la aceste întâlniri. Persoane de rang înalt din SRI mi l-au prezentat pe Florian Coldea în 2008… Eram tineri, aveam copii mici şi am legat o relaţie de prietenie… amândoi credeam într-o Românie bună, ne propuneam să facem oricât de mult putem ca România să crească şi să se dezvolte. Să ne găsim şi noi… aşa. 7 ani de zile copiii noştri au crescut împreună. Nu vă voi da poze cu ei pentru că nu au nici o vină”. Ajungem la marea noastră relaţie cu Florian. Prima întâlnire… Ce e aia „persoane de rang înalt din SRI mi l-au prezentat pe Florian Coldea în 2008”?
- Aşa este…
- Păi povestiţi-mi epic că ştiţi că eu scriu epic cu „cum”. Eraţi un prosper om de afaceri, da? 2008…
- Da… Cochetam deja cu media, ajunsesem în Bucureşti. Deja începusem să-i cunosc sau să lucrez cu ei. Celor de la SIE le făcusem un program de contabilitate. La STS nu mai ştiu ce lucrasem, ce… proiecte program pe acolo… Şi sunt o persoană destul de deschisă. Mie mi-a fost uşor să îmi fac relaţii şi cunoştinţe şi încet, încet, l-am cunoscut pe Opriş (Marcel Opriş, fost şef al STS, n.r.), care era întradevăr un bun profesionist şi-şi ţinea instituţia bine. Şi eu ştiam carte, şi Opriş ştia bine carte şi sisteme informatice şi atunci mi-a fost uşor să mă apropii de dânsul. Şi cu… tot aşa… cu generalul Mihalache, generalul Zamfir, generalul Popescu, generalul Voinescu (generali din SRI, foşti sau actuali adjuncţi, n.r.)…
„Nu ştiam că vreau să ajung la Coldea”
- Nu-l cunoşteaţi însă pe domnul Florian Coldea… Până în 2008.
- Foarte puţină lume îl ştia pe Coldea şi Coldea era destul de puţin vizibil atunci. Doar auzeau de el unii. Nu prea se întâlneau.
- Păi aşa ar trebui să fie la nivel de şef operaţiuni. Ce înseamnă „mi l-au prezentat”? Dumneavoastră vroiaţi să…
- Nu ştiam că vreau să ajung la Coldea. Adică, nu am avut o căutare. Dar, până la urmă ne-am întâlnit. Nu era un nume aşa de prezent pe buzele tuturor încât să îţi doreşti să legi vreo idee… Aproape îţi era frică să ajungi să vorbeşti cu el. Mai bine…
- Şi cum de-aţi ajuns? Chiar eraţi în relaţii atât de apropiate, cu poze… Eu nu v-am crezut când prezentaţi… Întreb că nu ştiu.
- Păi, mai mult decât să mergem în vacanţe împreună, ce puteam să mai facem?
- Da’, în Seychelles, aţi discutat - că era Congresul PSD - şi despre soarta Congresului PSD?
- Au existat şi nişte…
- Dumneavoastră îl vroiaţi pe Ponta?
- Îl vroiam. Era prietenul meu şi credeam că are o şansă să candideze. Dar cât timp eram în Seychelles şi… pe drum ne-a şi văzut Andronic în aeroport în Istanbul.
- La întoarcere…
- Cât timp eram în Seychelles, Năstase, Cristi Diaconescu, Miron Mitrea, Mazăre, Geoană, v-aduceţi aminte? Toţi cochetau cu ideea de a candida şi Ponta, cel mai tânăr,… pe lângă ei… Şi, vă aduceţi aminte!, Năstase i-a chemat pe Ponta şi pe Cristi Diaconescu să facă nu ştiu ce echipă în trei contra lui Geoană, Vanghelie şpăguia pe toţi pe acolo doar, doar îi face preşedinte la sector…
- Da, da… Şi Diaconescu a fost scos printr-o apariţie în presă.
- Nu cred că aia l-a speriat. Cred că relaţia cu Vanghelie l-a convins să iasă.
„Nu, nu, tu erai cu Maior, nu erai cu mine”
- Coldea pentru cine era?
- Nu era un fan PSD la momentul acela, dar respecta ceea ce vroia Băsescu şi Băsescu vroia să iasă oricine, numai Ponta, nu.
- Asta e o ştire. De ce?
- Avea dreptate. Cazuri suspecte, aţi văzut. Ponta era mai guraliv, mai agresiv şi Băsescu nu l-a simpatizat niciodată pe Ponta.
- Da. Asta e interesant. Bun, să ne întoarcem la ăsta. Deci, a fost o relaţie şi de familie?
- Da, aşa o consideram… Acum, după nu ştiu câţi ani, dacă Coldea zice „nu, nu, tu erai cu Maior, nu erai cu mine” e o exagerare.
- Aţi văzut că am spus „a”… Apropos, de relaţia cu Florian Coldea, o să citez din caseta 6, ne apropiem de final, 9 ianuarie 2017, celebra întâlnire de la Cheia, am scris şi eu… cred că am scris uneori greşit, acum o să mă lămuresc…
- Dacă aţi venit până la Belgrad, ne lămurim…
- „În februarie 2015, a fost oaspetele meu, e vorba de Florian Coldea, la o vilă a familiei de la Cheia. A venit cu familia sa, am vorbit şi am să vi le arăt… Ponta îşi dorea să continue proiectul Comarnic Braşov”. Dezvăluire, ziceţi, „pe 17 februarie, eu şi Ponta ne-am trezit cu un astfel de dosar”, închei citatul… a fost o dezvăluire atunci tare pentru că era însoţită de o imagine luată de camera de supraveghere… Spuneţi-mi epic… în primul rând că nu ştiu că aveţi vilă la Cheia… Aveţi vilă acolo?
- N-am eu… Socrul meu are o vilă acolo şi ne-am dus să-l vizităm. Domnul din poza pe care v-am arătat-o.
- Da, împreună cu doamna procuror general de la vremea respectivă. Era şi domnul şi soţia în poză… şi doamna… doamna Codruţa Kovesi. Spuneţi-mi… eram pe 15 februarie 2015.. avea vreo legătură… demisionase Maior. Hai, spuneţi-mi… nu ne-aţi explicat până acum deloc. În afara faptului că am văzut… Cum era?
- E o teorie…