Hunor a spus că instanţele româneşti interzic folosirea steagului secuiesc în spaţiile publice şi tot prin aplicarea unor hotărâri judecătorești este blocată înregistrarea unor ONGuri dacă în denumirea acestora apare sintagma „Ţinutul Secuiesc”. UDMR s-a mai plâns, la reuniunea Grupului de lucru pentru minorităţi al Parlamentului European, că la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș nu s-a înființat secția maghiară în ciuda faptului că, din 2012, legea prevede acest lucru.

„În prezent România foloseşte noi instrumente pentru încălcarea drepturilor minorităţilor şi pentru nerespectarea legilor”, a spus acesta.

O altă critică adusă de UDMR României este că anumite hotărâri judecătorești interzic autorităţilor locale şi judeţene să sprijine financiar presa de limbă maghiară, iar apariția unor astfel de publicații este permisă doar dacă textul este însoțit de o traducere integrală în limba română. Kelemen Hunor a mai spus la Strasbourg că se încearcă desfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș „printr-un demers al procurorilor”, el referindu- se la ancheta DNA privind înfiinţarea fără autorizaţie a liceului.

UDMR a propus ca limba maghiară să fie folosită în administraţia publică locală în localităţile unde sunt minimum 10% maghiari sau cel puțin 5.000 de persoane care vorbesc limba respectivă.