Ucrainean prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască vameșii cu 20.000 de dolari

Ucrainean prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască vameșii cu 20.000 de dolariPortul Constanţa. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un cetățean ucrainean a fost reținut timp de 24 de ore după ce procurorii anticorupție l-au surprins în flagrant, oferind mită unei persoane ce a pretins că are influență asupra vameșilor din portul Constanța.

Potrivit procurorilor DNA, bărbatul e acum suspectat de infracțiuni de cumpărare de influență, în formă continuată.

Ucrainean prins în timp ce dădea mită

Potrivit procurorilor, în cursul lunii mai 2024, inculpatul ar fi făcut promisiuni repetate unei persoane, în valoare totală de 90.000 USD, pentru a influența funcționarii responsabili cu controlul din două birouri vamale din județul Constanța.

Persoana lui de contact ar fi pretins că poate interveni pentru a permite intrarea pe teritoriul României a patru containere, conținând replici ale unor branduri de încălțăminte renumite, cu cel puțin 990 de cutii per container.

Suma promisă de ucrainean pentru fiecare container ar fi fost de 20.000 de dolari pentru primele trei containere și de 30.000 de dolari pentru al patrulea.

Mită, ucrainean

Mită. Sursa foto: Dreamstime.com |

Prin urmare, pe 31 mai 2024, respectivul ucrainean ar fi transferat persoanei respective suma de 20.000 de dolari, pentru a facilita formalitățile vamale pentru unul dintre containere.

În acel moment, poliția a intervenit și l-a prins în flagrant.

Propunere de arestare preventivă

În cursul zilei de sâmbătă, 1 iunie, bărbatul ucrainean urmează să fie prezentat în fața magistraților Tribunalului Constanța, cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

DNA

DNA. Sursa foto: EVZ

„În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție, al Gărzii de Coastă, și de sprijinul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud Agigea și a Biroului Vamal de Frontieră Constanța.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, potrivit DNA.