Ministerul Agriculturii de la Kiev spune că statele din UE au de gând să furnizeze hambare temporare pentru cerealele Ucrainei, stat ce se confruntă cu un deficit de silozuri în ce privește recolta de cereale din acest an.
Adjunctul ministrului Agriculturii, Markian Dmitrasevici, transmite marți, 14 iunie, că Ucraina se confruntă cu un deficit de capacitate de stocare a cerealelor, despre care, anterior, un alt oficial din ministerul Agriculturii ucrainean spunea că va atinge, în toamna anului 2022, nu mai puțin de 15 milioane de tone.
UE vine în sprijinul depozitării recoltelor de cereale ale Ucrainei
„Avem urgent nevoie să echipăm depozitele de cereale - structuri modulare şi saci de plastic. Guvernele UE vor lua în considerare livrarea către Ucraina a unor astfel de facilităţi temporare de stocare, deciziile vor ajuta la prezervarea semnificativă a recoltei şi asigurarea aprovizionării viitoare cu cereale a pieţelor mondiale", transmite ministerului Agriculturii din Ucraina, care nu precizează și statele din UE la care face referire.
Totuși, ucrainenii avertizau că în 2022, recolta de cereale ar putea să scadă la circa 65 de milioane de tone de oleaginoase și cereale, în contextul în care în 2021 au fost înregistrate 106 milioane de tone.
După momentul invadării Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse, exporturile de cereale ucrainene au scăzut dramatic, de unde și ideea că o criză alimentară la nivel mondial va lovi în curând, atât din pricina războiului din Ucraina, cât și a sancținilor economice care au început să produce efecte semnificative în economia lumii, prin creșterile de prețuri accelerate.
Ucraina avertizează Europa: Toate rezervele de grâu se vor epuiza până în iulie 2022
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a condus la o creștere semnificativă a prețurilor la cereale pe piața mondială. Asta în circumstanțele în care Ucraina reprezintă 12% din exporturile internaționale de cereale, 16% din exporturile mondiale de porumb. 90% din importurile UE de ulei de rapiță provin din Ucraina.
Lucrurile vor deveni cu adevărat extreme în luna iulie 2022, este de părere șeful Ministerului Agriculturii de la Kiev, potrivit căruia, într-o perioadă de două luni de zile, statele care la începutul lunii iunie dispuneau de rezerve de cereale le vor epuiza.
Exportul de cereale din Ucraina, afectat de blocarea porturilor
După ce porturile maritime ucrainene au fost ocupate, blocate sau distruse de către forțele armate ruse, prețurile la cereale, inclusiv la grâu, au urmat un trend ascendent. Milioane de tone de grâu ar trebui să fie livrate în Europa, însă în circumstanțele actuale și având în vedere că războiul va continua, presiunea la nivel mondial va crește semnificativ.
Înainte de război, 95% din exporturile de cereale din Ucraina aveau loc prin Odesa, Mikolaiv, Mariupol și alte orașe-port de la Mara Neagră. Există trei căi prin care Ucraina poate exporta cerealele din porturile blocate. O parte dintre acestea sunt livrate, în cantități mai mici, în Europa, astfel: 40% prin porturile dunărene, 40% cu trenurile și 20% cu camioane.