Ucraina avertizează Europa: Toate rezervele de grâu se vor epuiza până în iulie 2022. Prețurile la cereale urmează să explodeze

Ucraina avertizează Europa: Toate rezervele de grâu se vor epuiza până în iulie 2022. Prețurile la cereale urmează să explodeze Sursă: Leonid Sorokin | Dreamstime.com

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a condus la o creștere semnificativă a prețurilor la cereale pe piața mondială. Asta în circumstanțele în care Ucraina reprezintă 12% din exporturile internaționale de cereale, 16% din exporturile mondiale de porumb. 90% din importurile UE de ulei de rapiță provin din Ucraina. Lucrurile vor deveni cu adevărat extreme în luna iulie 2022, este de părere șeful Ministerului Agriculturii de la Kiev, potrivit căruia, într-o perioadă de două luni de zile, statele care acum dispun de rezerve de cereale le vor epuiza. 

După ce porturile maritime ucrainene au fost ocupate, blocate sau distruse de către forțele armate ruse, prețurile la cereale, inclusiv la grâu, au urmat un trend ascendent. Milioane de tone de grâu ar trebui să fie livrate în Europa, însă în circumstanțele actuale și având în vedere că războiul va continua, presiunea la nivel mondial va crește semnificativ.

Înainte de război, 95% din exporturile de cereale din Ucraina aveau loc prin Odesa, Mikolaiv, Mariupol și alte orașe-port de la Mara Neagră. Acestea sunt acum fie distruse, fie ocupate, fie blocate de către ruși, care au amenințat Europa în mod direct cu foametea și i-au cerut să ridice sancțiunile, dacă vrea ca situația să se echilibreze.

Cele trei soluții ale Ucrainei pentru a exporta cereale Europei

Există trei căi prin care Ucraina poate exporta cerealele din porturile blocate. O parte dintre acestea sunt livrate, în cantități mai mici, în Europa, astfel: 40% prin porturile dunărene, 40% cu trenurile și 20% cu camioane. Sunt acestea soluțiile care vor ajuta Ucraina să livreze cantitățile de cereale necesare Europei?

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de război, Ucraina reușea să exporte lunar, pe cale maritimă, o medie de 5-6 milioane de tone de cereale. În luna martie, Kievul a exportat doar 200.000 de tone prin rute alternative, iar în luna aprilie a exportat circa un milion de tone, potrivit datelor furnizate de către ministrul ucrainean al Agriculturii.

„Ne așteptăm să exportăm 1,5 milioane de tone pentru luna mai. Sperăm că, dacă vom epuiza toate mijloacele și căile, vom ajunge la un export lunar de două, două milioane și jumătate de tone de cereale. Trebuie să simplificăm procesele.

Avem nevoie de mai multe trenuri care transportă doar cereale, iar acestea trebuie să aibă prioritate pe șinele din Europa. Pentru a face acest lucru, trebuie accelerată încărcarea cerealelor din trenurile ucrainene cu ecartament larg în trenurile europene cu ecartament îngust. Avem nevoie de timpi de operare mai lungi pe canalul Dunării, precum și de viteze mai mari pentru nave. Iar procesele de vamă de la frontiere trebuie să fie mai rapide”, a spus ministrul Mikoli Solskij, într-un interviu acordat ziarului nemțesc Der Spiegel.

Rezervele de cereale vor fi epuizate până în iulie 2022

În prezent, în silozurile și depozitele ucrainene există aproximativ 25 de milioane de tone de cereale, dintre care Kievul are nevoie de 5. Restul cantității trebuie să fie exportat. Deși are o capacitate totală de depozitare de 50 de milioane de tone, Ucraina și-a propus ca în sezonul principal de recoltare, care începe în luna iulie, să planteze grâu echivalent cu 70 de milioane de tone. Iar asta doar pentru a ajuta ucrainenii să treacă peste următorul sezon de iarnă.

Întrebat dacă nu își face griji în privința fermierilor care ar putea să rămână cu stocuri de grâu din cauza incapacității de a-l exporta, ministrul ucrainean al Agriculturii a explicat că, până în prezent, majoritatea dintre ei și-au folosit rezervele pentru a-și administra fermele, pentru însămânțare și/sau pentru fertilizare.

„Potrivit previziunilor noastre, (depozitele de grâu - n.r.) vor fi epuizate în luna iulie. Dacă fermierii nu vând, nu câștigă, atunci fermele ajung în impas. Asta ar înseamnă că fermierii vor trebui să fie ajutați. Ne-ar costa cel puțin șase miliarde de euro numai în acest an, adică pentru jumătate de sezon.

Apoi, dacă cerealele din silozuri vor fi depozitate corect, acestea vor putea să reziste ani de zile. Există, de asemenea, opțiuni pentru depozitarea unor cantități mari în saci și corturi speciale, adică nu în silozuri. Dar atunci vorbim despre o lipsă de capital. Una dintre consecințele acestui lucru ar fi că fermierii ar planta mai multă floarea-soarelui, rapiță și soia în loc de porumb și grâu. Pentru că aceste plante au un volum mai mic, sunt mai ușor de îngrijit și mai ieftin de transportat. Dar acest lucru ar schimba obiceiurile în întreaga piață”, a declarat ministrul Mikoli Solskij.

Se anunță majorări semnificative de preț la grâu

Prețurile la cereale pe piața mondială sunt deja foarte mari, iar lucrurile nu se vor echilibra. Ele vor deveni „cu adevărat extreme” în luna iulie 2022, potrivit oficialului ucrainean, care a subliniat că măsura de blocare a porturilor trebuie să fie ridicată cât mai curând posibil, ba chiar imediat.

„Mulți oameni din țările asiatice, arabe sau nord-africane încă mai cred că problema acestui război se va rezolva cumva de la sine. Unele țări încă au rezerve de cereale. Dar acestea vor fi epuizate în două luni, războiul va continua și nu vom mai avea recolte noi. Presiunea va crește semnificativ la nivel mondial.

Pentru a depăși blocada porturilor noastre și pentru a ne exporta din nou grânele fără obstacole, avem nevoie de ajutor mai presus de toate pentru a câștiga acest război. Acest lucru include livrările de arme, dar și aceste sancțiuni. Noi suntem împotriva oricărei relaxări a sancțiunilor”, a spus ministrul ucrainean, făcând referire la cerința Rusiei de ridicare a sancțiunilor pentru deblocarea porturilor de la Marea Neagră.