În plină criză, Lukașenko este gata să permită tranzitul cerealelor Ucrainei. Ce condiții pune liderul de la Minsk

În plină criză, Lukașenko este gata să permită tranzitul cerealelor Ucrainei. Ce condiții pune liderul de la MinskSursa: Arhiva EVZ

Aleksandr Lukaşenko a declarat că Minskul este gata să permită tranzitul cerealelor Ucrainei către porturile Mării Baltice prin Belarus dacă i se permite în schimb să livreze mărfurile proprii din aceste porturi. Ucraina, un important exportator mondial de cereale, nu poate să-și folosească porturile de la Marea Neagră pentru aprovizionare după ce Rusia a invadat ţara vecină.

Exporturile din Ucraina prin Belarus au fost una dintre opțiunile în discuțiile conduse de Națiunile Unite, care urmăresc să stimuleze oferta globală de cereale, pe măsură ce se pregătește o criză alimentară majoră. Deblocarea porturilor Ucrainei de la Marea Neagră este o altă opțiune.

Vinei, 3 iunie, Aleksandr Lukaşenko a declarat că Minskul va permite tranzitul cerealelor din Ucraina către porturile Mării Baltice dacă i se permite, în schimb, să expedieze mărfuri originare din Belarus din aceste porturi.

Aleksandr Lukaşenko joacă tare în negocierile cu ONU

Într-o convorbire telefonică cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Aleksander Lukașenko a declarat că Belarus este gata să elibereze capacitatea necesară pe calea ferată pentru cerealele Ucrainei și a propus organizarea de discuții între Belarus, Ucraina și țările care sunt pregătite să ofere acces la porturile lor, spuse agenţia de ştiri Belta.

În același timp, cel mai important lucru, așa cum s-a menționat în timpul conversației, este că aceste porturi – în Germania, Polonia, Țările Baltice sau Rusia – ar trebui să fie deschise și pentru mărfurile din Belarus.

Dacă s-ar crea condiții pentru tranzitul cerealelor ucrainene, porturile care le vor manipula ar trebui să poată încărca și mărfuri din Belarus, a adăugat liderul Belarusului.

Belarus, un mare producător mondial de potasiu, a fost lovit de sancțiuni severe occidentale în 2021-2022, care i-au perturbat exporturile de îngrășăminte prin porturile de la Marea Baltică. Subiectul a fost discutat, vineri, într-un apel telefonic între Lukaşenko şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

În prezent, toată lumea discută despre probleme de logistică… Bine, putem vorbi. Nu ne deranjează: aduceţi-le (n.r. cerealele) prin Belarus, dar trebuie să existe compromisuri, a afirmat Lukaşenko.

Moscova și Minsk au dat vina pe sancțiunile occidentale pentru perturbarea exporturilor

Cele două state au acuzat Occidentul de tot ceea ce este legat de exporturi, atât de cereale, cât și de îngrășăminte și pentru că au cauzat riscul crizei alimentare globale.

Perturbarea exporturilor atât de cereale, cât şi de îngrășăminte, este cauzată de politicile pe care Occidentul şi ţările bogate, în special Statele Unite, le urmăresc astăzi, a invocat liderul belarus.

La începutul acestei săptămâni, Guterres a avertizat că orice acord referitor la deblocarea transporturilor de mărfuri din regiune este încă departe de a fi agreat, deoarece negocierile sunt ”deosebit de complexe” pe fundalul interconexiunii subiectelor în discuţie, informează financialpost.com.