Ucraina nu mai vrea să prelungească acordul cu Gazprom. Ce alternative ar avea Rusia
- Bianca Ion
- 17 martie 2024, 20:38
Ucraina a anunțat duminică că nu are în plan să prelungească încă un acord de cinci ani cu gigantul rus Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa sau să încheie un alt acord similar.
Ucraina nu mai vrea să prelungească acordul cu Gazprom
În pofida invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, gazul rusesc continuă să fie transportat prin această țară către Europa, unde statele lucrează pentru a găsi alternative la combustibilul originar din Rusia, incluzând surse alternative și energie regenerabilă. Potrivit unui acord încheiat între Moscova și Kiev în 2019, Rusia plătește Ucrainei pentru exportul de gaze către Europa prin intermediul rețelei sale de conducte. Acest acord expiră la sfârșitul lunii decembrie 2024.
„Pot confirma că nu avem planuri să încheiem niciun acord suplimentar sau să extindem acest acord (actual)”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Un test de rezistenţă de anul trecut al sistemului de transport al gazelor din Ucraina şi al instalaţiilor subterane de stocare a gazelor a demonstrat că sistemul său de gaze ”poate funcţiona fără tranzit”, a spus el într-un comunicat.
Ce alternative are Rusia
Asigurarea unei presiuni adecvate în conductele de gaz este esențială pentru a garanta furnizarea de combustibil, iar testul de stres a fost realizat pentru a se asigura că consumatorii din Ucraina vor continua să primească gaz în cazul în care nu va exista niciun flux din Rusia către Europa.
Rusia a declarat că va utiliza rute alternative și gaze naturale lichefiate (GNL) pe mare în situația în care Ucraina nu va prelungi acordul pentru conducte. Vicepremierul rus Alexander Novak a menționat în ianuarie că Moscova este deschisă să discute cu Uniunea Europeană privind aprovizionarea cu gaze naturale.
Gazprom, instrument de şantaj în mâinile lui Putin
Gazprom, unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul Rusiei, a încălcat deja contractele sale cu majoritatea țărilor europene, iar anii trecuți a oprit ilegal furnizarea de gaze.
Putin a încercat să provoace temeri de criză prin lipsa de aprovizionare cu gaze, iar Germania se baza pe importurile sale de gaz rusesc. Oprirea unilaterală a furnizării de gaze către clienții europeni este considerată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept „încă o tentativă a Rusiei de a folosi gazele ca instrument de șantaj”.
Această reacție a venit la finalul anului 2023 în urma anunțului făcut de Gazprom din 2022, când a oprit furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria.