Ucraina își antrenează soldații la Cernobîl, aproape de granița cu Belarus. Președintele Lukanșenko nu vrea război

Ucraina își antrenează soldații la Cernobîl, aproape de granița cu Belarus. Președintele Lukanșenko nu vrea război sursa foto: facebook/UkrainianLandForces

Amenințată cu un nou atac venit din nord, dinspre Belarus, Ucraina a trecut la antrenarea unor brigăzi staționate între Kiev și granița cu Belarus.

Din informații publice, două brigăzi ucraiene s-au antrenat recent în zona împădurită de lângă Cerobîl, pentru a respinge un nou atac rus, la care ar putea să participe și soldații din Belarus.

Scenariu executat de trupele ucrainene a vizat o invazie în zona de excludere a Centralei Nucleare de la Cernobîl.

Unul dintre generalii ucraineni, Serhii Naev a declarat că la antrenamente au participat și tancuri, soldații executând diferite tipuri de misiuni combinate, între armele infanteriei, a tancurilor și artileriei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, în Belarus sunt cantonați aproximativ 15.000 de soldați ruși, despre care se spune că sunt acolo pentru ca să apere țara în fața unei invazii a Ucrainei, scriu cei de la știripesurse.ro.

Lukașenko nu vrea război

De cealaltă parte a frontierei, în Belarus, lucrurile nu sunt simple. Deși, Vladimir Putin face presiuni ca țara condusă de Alexandr Lukashenko să se alăture Rusiei, în războiul din Ucraina, acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Recent, Lukașenko a declarat că Belarusul nu va intra în război cu Ucraina, decât într-o singură ipoteză, și asta se va întâmplat doar atunci când țara lui va fi atacată.

Mai mult, luni, Lukașenko a spus că Belarusul va creșe numărul membrilor armatei sale, la 150.000 de oameni. Este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple deoarece țara se află pe lista țărilor sancționate de Statele Unite și Uniunea Europeană, pentru susținerea regimului de la Moscova.

”Situația nu este ușoară. Am spus de mai multe ori: orice bărbat, și nu numai bărbații, ar trebui să știe măcar să mânuiască armele. Măcar pentru a-și proteja familia, la nevoie, casa, bucata de pământ și, dacă este necesar, țara”, a declarat Lukashenko, la ședința Consiliului de Securitate a Țării.

Belarusul critică NATO

Deși Lukashenko are un discurs anti NATO și anti Uniunea Europeană, el nu a pus în practică nicio amenințare făcută în ultimul an.

„Elementele Războiului Rece: cursa înarmării și șantajul nuclear din partea liderilor fiecărui stat occidental au revenit pe agenda internațională contemporană”, a mai spus Lukashenko.